Американці теж стурбовані, що в "Нафтогазу" забирають пакет "Укртатнафти"

П'ятниця, 17 серпня 2007, 11:32

Аналітики банку JP Morgan в інвестиційному портфелі якого перебувають єврооблігації "Нафтогазу України" вважають, що виведення з управління НАКу державного пакету акцій "Укртатнафти" являє загрозу для його кредиторів.

Про це йдеться в листі JP Morgan "Нафтогазу України".

"Це може зашкодити кредиторам "Нафтогазу України", оскільки грошові потоки, залучені "Укртатнафтою", і в такий спосіб контрольовані "Нафтогазом", перестануть бути доступні для обслуговування боргу й не зможуть бути використані компанією", — повідомляється в листі.

Крім цього, аналітики банку відзначають, що володіння більш ніж 50% акцій "Укртатнафти" і доходи пов'язані з цим, мали б позитивний вплив на фінансові показники й виплату відсотків по кредитах "Нафтогазу України".

Реклама:

Як повідомлялося, 8 серпня Кабмін вирішив передати держпакет "Укртатнафти" з управління "Нафтогазу України" в управління Фонду державного майна.

Після цього, Deutsche Bank у своєму листі до прем'єр-міністра Віктора Януковича попередив Кабмін про своє право вимагати від "Нафтогазу України" дострокового погашення зобов'язань по причині виведення з його капіталу держпакету акцій "Укртатнафти".

Експерти вважають, що аналогічно можуть вчинити й інші кредитори "Нафтогазу України".

Секретаріат президента допускає припинення президентом Віктором Ющенко постанови Кабміну про передачу держпакету акцій "Укртатнафти" з управління "Нафтогазу України" в управління ФДМ.

Станом на кінець 2006 року, розмір консолідованого кредитного портфелю "Нафтогазу України" становив більше 2,1 млрд. дол., з яких 95% - кредити банків-нерезидентів. Основний обсяг заборгованості "Нафтогазу" перед банками-нерездентами (понад 1,5 млрд. дол.) виник в 2005-2006 р.

JP Morgan є одним із найбільших банків світу і третім за величиною у Сполучених Штатах.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!