Енерговитрати України втричі більші, ніж будь-де в Європі

П'ятниця, 17 серпня 2007, 12:50

80% свого робочого часу влада на місцях витрачає на вирішення питань, пов’язаних із енергозабезпеченням та енергозбереженням, а енерговитрати України втричі більші, ніж у будь-якій європейській країні.

Такі цифри навів міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба на засіданні круглого столу з питань розробки і впровадження новітніх енергоефективних технологій, повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак зазначив, що енергетична галузь в Україні знаходиться на межі виживання.

"Енергоємність ВВП України складає 0,89 кг умовного палива на 1 долар США з урахуванням територіально-купівельної пропорції, що в 2,6 рази перевищує середній рівень енергоємності в розвинених країнах світу", - заявив він.

Реклама:

Водночас, Яцуба наголосив, що без впровадження новітніх технологій, які будуть економити споживання енергії, без енергоефективного обладнання країна вже найближчим часом може стати перед фактом значного дефіциту енергоносіїв, тим більше, що ціни на них щороку зростають.

Міністр також зазначив, що гострота проблеми полягає у високій енергозатратності українського виробництва і, на його думку, таку ситуацію необхідно докорінно змінити.

Як приклад використання енергозберігаючого обладнання він назвав впроваджуваний проект із монтажу теплонасосів в комунальному господарстві Вінниці.

За словами голови Вінницької облдержадміністрації Олександра Домбровського, вартість такого агрегату складає кілька мільйонів доларів і за рахунок утилізації тепла каналізаційних стоків, нове обладнання дозволить обігрівати цілий мікрорайон.

На засіданні круглого столу було вирішено запропонувати Верховній Раді внести до чинного законодавства зміни і доповнення, які б стимулювали впровадження сучасних технологій і досконалого обладнання на об’єктах теплопостачання.

Також учасники засідання заявили про намір просити Кабінет міністрів зменшити чи скасувати ввізне мито на високотехнологічне обладнання, що не виробляється в Україні, але використовується на об’єктах теплоенергетики, а також передбачити в держбюджеті-2008 субвенції на пілотні проекти з теплопостачання для кількох малих міст України.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!