Янукович забрав у Азарова Податкову

П'ятниця, 17 серпня 2007, 14:10

Кабмін вніс зміни до положення про ДПАУ, зробивши податкову центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Як повідомили в податковій, тим самим прем’єр Віктор Янукович має намір вивести відомство з-під опіки Мінфіну й працювати з ним безпосередньо.

Цю опіку податкова отримала рішенням уряду Юлії Тимошенко, тоді як до цього ДПАУ підкорялася президентові - Леоніду Кучмі.

Реклама:

У голови податкової Анатолія Брєзвіна, креатури Віктора Януковича, неодноразово були розбіжності з керівництвом міністерства. Іноді Мінфін тижнями чекав із податкової ту чи іншу документацію.

Володимир Лановий (НУНС) убачає в діях Віктора Януковича дещо інший сенс. Він вважає, що прем’єр хоче безпосередньо керувати податковою, без посередництва першого віце-прем’єра Миколи Азарова.

"У ДПАУ крутяться мільярдні суми, пов’язані з цілеспрямованою видачею відшкодування ПДВ", - говорить він. Лановий допускає, що Віктор Янукович хоче самостійно регулювати відносини між великими корпораціями, що фінансують вибори, та податковою адміністрацією.

Михайло Чечетов (Партія регіонів) вважає, що незалежність ДПАУ додасть відомству ефективності. "Кабмін демонструє зміцнення фінансової дисципліни та відповідальності податковою при виконанні бюджету", - говорить він.

Не сприйняв ініціативу прем’єра і секретаріат президента. Володимир Матвійчук, керівник головної соціально-економічної служби СП, вважає, що податкова не повинна претендувати на незалежність і автономність, а безпосередньо підкорятися Мінфіну.

"Конфлікт виникає через те, що один орган виконавчої влади фактично підкоряється іншому. Коли ми створювали Держказначейство як урядовий орган, нічого страшного не сталося. Так повинно бути і з податковою"- вважає пан Матвійчук. Чиновник скаржиться, що ДПАУ в своєму прагненні до автономності перестала передавати до секретаріату президента необхідну документацію, тому ще більша незалежність, на думку пана Матвійчука, дозволить податківцям відчувати себе ще більш привільно.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!