Українська іпотека не постраждає від американської кризи

Понеділок, 13 серпня 2007, 13:28

Американська іпотечна криза не вплине на український ринок іпотеки, але непоміченою не пройде.

Про це заявляють українські банкіри.

На думку Еріка Наймана, начальника Управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк", "ситуація аналогічна американській на Україні неможлива через недорозвиненість фінансових ринків нашої країни".

Реклама:

На думку Валерія Пацуя, начальника Управління роздрібного бізнесу ПУМБ, основною причиною кризи в США було так зване "неякісне зростання", викликане перекупівлею кредитів. "Криза й була викликана саме даними тенденціями неякісного зростання, а якщо бути точнішими, то обвалом ринку в секторі так званих sub-prime-кредитів", - вважають у банку.

Аналогічні причини кризи називають і в "Трансбанку".

"Тільки неякісне зростання і можливість спекулятивної перекупівлі кредитів викликали кризу", - говорить Сергій Щербина, голова правління "Трансбанку".

Як повідомив Ярослав Олійник, юрист компанії "Магістр & Партнери": "Найбільш частими схемами відходу є заперечування договорів, часто навіть за найреальнішими підставами. Часто в таких схемах недобросовісні позичальники використовують рішення відповідних третейських судів".

"За час існування банківської системи України й існування інституту іпотеки банки, як ніхто інший, накопичили відповідні знання та досвід ведення боротьби з недобросовісними позичальниками", - вважає Олійник.

Таким чином, проблема США є хорошим уроком для України - не видавати не підкріплені доходами кредити та не гратися ними потім. "Це урок для України, але не причина для обвалу ринку іпотеки",- вважають в "Укрсоцбанку".

Проте зовсім непомітно для України американська іпотечна криза не пройде. Оскільки велика частина іпотечних кредитів видається в іноземній валюті, то дорожчання доларів і євро на зовнішніх ринках неминуче призведе до аналогічного подорожчання іпотечних кредитів і в Україні.

Але це може підстебнути зростання попиту на гривневі кредити, за умови зближення процентних ставок і зниження інфляції.

І деякі банки вже активізують гривневе іпотечне кредитування. Наприклад "Трансбанк", що ввів гривневий кредит до 30 років під 13% річних. "Зараз ми робимо те, що буде затребувано вже завтра", - вважає Сергій Щербина, голова правління "Трансбанку", - "саме гривневі кредити зможуть обійти падіння долара, й можливе подешевшання євро".

Проте, "в Україні кризова ситуація можлива тільки за умови розвитку іпотечного кредитування за аналогічним у США сценарієм, чого поки, не відбувається", - вважає Валерій Пацуй.

За інформацією інвестиційний-фінансової групи Сократ, із початку року іпотечний портфель банків зріс на 43,6% і зараз його розмір у 3.5 разу вище, ніж попереднього року. Люди продовжують вкладати гроші в нерухомість.

Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!