Казахи купили частку в американській енергетичній компанії

Понеділок, 13 серпня 2007, 17:20

Найбільший у Японії виробник атомних реакторів Toshіba продав 10% американської енергетичної компанії Westіnghouse за 540 мільйонів доларів. Покупцем виступив Казатомпром, контрольований урядом Казахстану.

До 2017 року Казатомпром планує збільшити свою частку на ринку урану з 10% до 40%.

Toshіba належить ще 67% Westіnghouse, що займається будівництвом атомних реакторів. 20% контролюється американською Shaw Group, а три відсотки, що залишилися - Іshіkawajіma- Harіma Іndustrіes.

Реклама:

Казахстан, що нині є третім за величиною виробником урану у світі, буде прагнути вийти на японський ринок і захопити його третину вже до 2010 року. Для цього планується поставляти 4 тисячі тонн уранового палива щорічно. Казахстанці мають намір займатися атомним паливом у всіх його проявах, у тому числі в генеруванні електроенергії.

У 2006 році Японія імпортувала близько 11,4 тисяч тонн уранового палива, 60 відсотків з якого - з Австралії й Канади.

Нагадаємо, що НАЕК Енергоатом 25 липня 2007 року підписала контракт із ВАТ Техпостачекспорт (РФ) на надання послуг зі збагачення українського урану для реалізації українсько-американського проекту кваліфікації ядерного палива виробництва Westіnghouse (США) з метою забезпечення можливості його використання на атомних електростанціях (АЕС) України.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!