Світовий банк прогнозує інвестиції на рівні 175 доларів на українця на рік

Понеділок, 30 липня 2007, 12:00

Світовий банк (СБ) прогнозує збільшення до 2012 року припливу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну до $175 на одну людину на рік.

При цьому кошти банк рекомендує залучати, у першу чергу, у галузі, в які зараз менш інвестують - транспорт, сільське господарство та IT-технології.

У Мінекономіки впевнені, що досягнення цього показника цілком реально, особливо в умовах проведення Євро-2012.

В "Стратегії залучення іноземних інвестицій", розробленої СБ для Українського центру сприяння іноземному інвестуванню (УЦСІІ) вказується, що щорічний приплив ПІІ до 2012 року складе $8,2 млрд (згідно із прогнозами Мінекономіки на 2008 рік, цей показник буде становити $5,5 млрд).

Реклама:

Таким чином, за п'ять років інвестиції на одну людину в рік досягнуть $175.

Експерти СБ відзначають, що таких інвестицій досягали Польща, Чехія й Угорщина ще десять років тому.

Відзначимо, що торік цей показник склав $134, а до 1 квітня поточного року, за даними Держкомстату, кумулятивно він досяг $480 на людину - за 16 років незалежності в Україну інвестовано $22,43 млрд.

Відповідно до стратегії СБ, 30-40% щорічного припливу ПІІ повинен забезпечити УЦСІІ.

УЦСІІ заснований у серпні 2005 року як орган центральної виконавчої влади, що приймає участь у формуванні, удосконаленні й реалізації державної інвестполітики й підзвітний Мінекономіки. Підкоряється Кабінету міністрів.

СБ рекомендує УЦСІІ насамперед звернути увагу на залучення інвестицій в економіку регіонів, тому що зараз Київ є більше інвестиційно привабливим. Крім того, фахівці СБ вважають найкращим шляхом інвестування в українську економіку угоди зі злиття та поглинання.

На реалізацію всіх рекомендацій, наприклад, в 2008 році, по підрахунках СБ, необхідно 8,8 млн грн. У бюджеті цього року центру виділено 5 млн грн.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!