Білорусія воліє купувати енергію в РФ, а не на українському ринку

Понеділок, 30 липня 2007, 18:48

Україна продовжує наполягати на підвищенні ціни електроенергії, яка експортується до Білорусії, до рівня, що діє на внутрішньому Оптовому ринку електроенергії (ОРЕ), повідомив заступник міністра палива та енергетики України Олексій Шеберстов.

"Ми не припиняємо переговорів про те, щоб білоруси купували електроенергію за ціною енергоринку. Зараз електроенергія в Бєларусь поставляється дуже нерегулярно. Мова йде про надлишки електроенергії, які в нас з'являються, і в цих надлишків інша ціна", - сказав заступник голови Мінпаливенерго в інтерв'ю виданню Экономические известия.

Він пояснив, що держпідприємство "Укрінтеренерго", яке є оператором експорту української електроенергії, поставляє в Білорусію електроенергію за ціною $0,028-0,0285 за 1 кВт-г, тільки в ті в періоди, коли виникає її профіцит на внутрішньому енергоринку. Така ціна формується як сума тарифу НАЕК "Енергоатом" (експлуатує АЕС України) на відпуск електроенергії в енергоринок і витрат, пов'язаних із забезпеченням експорту.

"Але в Україні росте споживання електроенергії, і зараз надлишків у нас немає. А купувати з енергоринку білоруси не хочуть, вони воліють купувати в Росії, тому що там дешевше", - сказав заступник міністра.

Реклама:

Шеберстов також уточнив, що фактичний обсяг поставок української електроенергії в Білорусію в першому півріччі 2007 року виявився менше запланованого через позапланові зупинки енергоблоків українських АЕС.

Як повідомлялося, прогнозна оптова ринкова ціна електроенергії на ОРЕ в липні 2007 року зросла на 1% у порівнянні з діючої в червні з $0,04736 до $0,04773 за 1 кВт-г, а в серпні зросте ще на 1% - до $0,04812.

"Енергоатом" реалізує в енергоринок вироблену АЕС електроенергію за фіксованим тарифом - $0,02259 за 1 кВт-г.

Україна в першому півріччі 2007 року скоротила експорт електроенергії в Білорусію на 38,1% (на 421,7 млн кВт-г) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 685,5 млн кВт-г, у тому числі в червні - на 96,7% (на 208,4 млн кВт-г), до 7,2 млн кВт-г.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!