Збитки від Молдови за 1,5 роки перевищили $70 млн. - Бойко

Четвер, 26 липня 2007, 18:16

Нинішня схема поставок електроенергії до Молдови невигідна для України.

Про це повідомив журналістам міністр палива й енергетики Юрій Бойко в ході візиту на Дністровську ГАЕС.

"Паралельна робота енергосистем двох країн викликана радянською спадщиною. Система ЛЕП у регіонах, прилеглих до українсько-молдавської границі, була побудована так, що цілий ряд міст півдня Одеської області був на живленні з молдавської генерації. Молдавська сторона, користуючись технічними особливостями системи міждержавних ЛЕП, систематично перевищувала обсяг споживання української енергії на мільйони кВтг. При цьому з молдавської сторони не дотримуються технічні умови паралельної роботи енергосистем двох країн, що може призвести до аварійної ситуації й знеструмлення як самої Молдови, так і частини Одеської області", - відзначив міністр.

Міністр також відзначив, що фактор постачання південних регіонів України виступає головним козирем у цінових умовах поставок.

Реклама:

"На сьогодні Молдова купує струм за ціною - 2,76-2,8 центи за кіловат/година - в два рази дешевше, ніж він коштує для наших споживачів на Оптовому ринку електроенергії України, і майже в 4 рази дешевше, ніж ціна експорту української електроенергії в Західну Європу. При цьому вартість електроенергії на внутрішньому ринку Молдови становить близько 6 центів за кіловат/година. Таким чином, рентабельність роботи молдавських енергетиків перевищує 100%. Це відбувається фактично за рахунок українських споживачів", - відзначив Бойко.

Як повідомлялося, Міністерство палива та енергетики під час зустрічі з Міністром промисловості й інфраструктури Республіки Молдова Антосієм офіційно направило пропозиції щодо врегулювання взаємин в енергетичній сфері. Зокрема мова йшла про те, що Молдова зобов'язується виконувати умови діючої договірної бази з метою надійної паралельної роботи енергосистем України та Республіки Молдова й забезпечить із 1 серпня 2007 року облік поставок по тимчасових зонах, установлених діючою договірною базою.

Крім того, за пропозицією української сторони з липня 2007 року ціна за контрактом від 20.05.2006 N2 44/1-65 повинна бути на рівні не нижче 0,031 дол. США за 1 кВтг із використанням до кінця року щомісячного збільшення ціни на 0,002 дол. США за 1 кВтг.

Молдавська сторона взяла до відома пропозиції, але протокол із пропозиціями не підписала.

Раніше Віктор Ющенко на саміті в Стамбулі обговорив питання співробітництва в енергетичній сфері з президентом Молдови Владіміром Вороніним. Український президент, за повідомленнями преси, пообіцяв залишити ціну української електроенергії незмінною.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!