Росія збирається відмовитися від транзиту нафти через Україну

Середа, 25 липня 2007, 11:21

Росія планує здійснювати транзит всіх нафтопродуктів та інших енергоносіїв тільки через свої порти.

Про це напередодні в Ризі заявив міністр транспорту Росії Ігорь Лєвітін.

"Ми не ставимо завдання перевалювати вантажі, що всі йдуть до Росії і з неї, через свої порти. Але стратегічні вантажі, зокрема енергоносії, перекачуватимемо через свої термінали", - заявив Лєвітін.

У прес-службі міністерства транспорту РФ пояснили, що, кажучи про «стратегічні вантажі», міністр мав на увазі тільки нафту і нафтопродукти. У відомстві також відзначили, що причина відмови від транзиту стратегічних вантажів через порти України і країн Балтії – "повернення перевалки зовнішньоторговельних вантажів через російські порти, яка була втрачена після розпаду Радянського Союзу".

Реклама:

"Вже з початку наступного року ми поступово відмовлятимемося від перевалки стратегічних вантажів в українських портах", - повідомили в прес-службі Мінтрансу.

У 2006 році Росія експортувала через морські порти 84,044 млн т нафтопродуктів, зокрема через порти суміжних держав 26,141 млн т (31%). Через порти прибалтійських країн експортується 23,796 млн т (з них 21,233 млн т через Естонію), через Одесу і Феодосію 6,793 млн т.

За даними дослідного агентства Infranews, на перевалці кожної тонни обробленої нафти і нафтопродуктів український порт отримує близько 2,5 дол. Таким чином, при відмові Росії перевалювати нафтопродукти через українські порти недоотриманий прибуток може скласти близько 16,8 млн. дол. Обсяг втрат Укрзалізниці оцінюється в 70,9 млн. дол.

Вартість перевалки нафтопродуктів в прибалтійських портах становить 4 дол. за тонну, і загальний обсяг втрат країн Балтії від припинення постачань з Росії перевищить 95,2 млн. дол. Стільки ж втратять балтійські залізничні компанії.

Водночас експерти вважають, що зашкодити цим планам російської сторони може вступ Росії до СОТ, після якого встановлювати пільгові тарифи буде неможливо.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!