Мінздрав скасував тендер на закупівлю препаратів проти СНІДу

П'ятниця, 20 липня 2007, 13:22

Міністерство охорони здоров'я скасувало тендер на закупівлю препаратів для лікування ВІЛ/СНІДу.

Саме цього вимагали представники Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ/СНІДом, лікарі й міжнародні експерти на прес-конференції 17 липня 2007 року.

Про це йдеться у прес-релізі ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ".

Необхідно відзначити, що ще 12 липня 2007 року Міністерство економіки висловило свою чітку позицію з даного питання: "...вимоги щодо використання оригінальних запатентованих препаратів... прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) є винятково медичною вимогою для підтвердження відповідної якості товару".

Реклама:

Міністерство економіки також підкреслює важливість забезпечення високої якості препаратів одночасно з ефективним використанням державних коштів.

У свою чергу, голова Національної ради з питань охорони здоров'я населення при президенті Микола Поліщук прокоментував дану ситуацію таким чином: "Моя позиція і позиція Національної ради з питань охорони здоров'я населення при президенті України така: ліки, які закуповуються для наших пацієнтів, повинні бути якісними. На тендерах повинні закуповуватися препарати, які пройшли прекваліфікацію ВООЗ. Щодо скасування тендерів – я думаю, що це було обґрунтоване скасування. Ліки, недавно зареєстровані в Україні, які не пройшли клінічних випробувань взагалі закуповувати не можна. Без клінічних випробувань можна закуповувати препарати, що мають прекваліфікацію ВООЗ, оскільки вони обов'язково проходять всі процедури контролю якості".

Таким чином, і уряд, і Секретаріат президента підтримують необхідність закупівель якісних медичних препаратів, прекваліфікованих ВООЗ.

ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ" наполягає на необхідності негайної розробки тендерної документації із включенням критерію прекваліфікації ВООЗ й оголошення нового тендера. Мережа ЛЖВ також вважає за необхідне проведення Всесвітньою організацією охорони здоров'я міжнародної експертизи процесу реєстрації препаратів і тендерних процедур Міністерства охорони здоров'я України.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!