Метанол здружив президентів Махмуда і Уго

Понеділок, 2 липня 2007, 12:37

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад і президент Венесуели Уго Чавес 1 липня уклали угоду про співробітництво й зміцнення торговельних відносин, заклавши перший камінь у фундамент спільного нафтохімічного заводу, повідомляє AFP.

Одночасно Іран планує приєднатися до антиамериканської ініціативи країн Латинської Америки, покликаної домогтися вільної торгівлі в регіоні.

Будівництво іранського підприємства з виробництва метанолу на узбережжі Перської затоки займе чотири роки й обійдеться в 700 мільйонів доларів.

Потужність заводу складе 1,65 мільйона тонн метанолу на рік. Очікується, що новий завод дозволить Ірану ввійти на ринки країн Латинської Америки, зокрема, ринок Бразилії. Аналогічне будівництво планується й у Венесуелі.

Реклама:

Всього венесуельський лідер має намір укласти з Іраном близько 20 угод. Іран і Венесуела входять до картелю ОПЕК, який контролює понад 40% світового видобутку нафти. Обидві країни відомі своїми антиамериканськими настроями.

Венесуела й кілька інших латиноамериканських країн визнали торік право за Іраном на використання ядерної енергії.

У свою чергу, представники Ірану недавно зустрічалися із президентом Нікарагуа Даніелем Ортегой і намагалися зміцнити відносини з іншими країнами, що негативно ставляться до політики США, зокрема, з Білоруссю.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!