Ціни на київське житло впадуть на третину - експерти

Понеділок, 2 липня 2007, 13:47

Ціни на житло в Києві до середини 2008 року знизяться на 25-30% за річного зростання доходів населення на 18-20%.

Таку думку висловили експерти ВАТ "Родовід Банку" в понеділок.

"Якщо доходи населення України будуть зростати на 18-20% на рік, то зниження цін на ринку житлової нерухомості може протривати до середини 2008 року і складе 25-30%", - говориться в повідомленні банку.

За даними експертів, з врахуванням того, що середній індекс вартості житла в Києві на кінець травня поточного року складав $2464 за 1 кв. м, купувати таке житло можуть лише родини із середньомісячним доходом більш $800 на кожного члена родини.

Реклама:

"За статистичними даними, у Києві родин з доходом від $800 на місяць на одну людину - не більше 5-7% загальної кількості, тому навіть з врахуванням мігрантів з інших регіонів ця група не може "поглинути" з ринку нерухомості понад 400 тис. кв. м, у той час як обсяг будівництва житла в столиці в 2006 році складав 1,3 млн. кв. м", - зазначають експерти банку.

Експерти вважають, що збалансування попиту та пропозиції на київському ринку житлової нерухомості можливе лише за умови зниження середньої вартості житла до $500-1700 за 1 кв. м.

Разом з тим експерти прогнозують, що різкого зниження цін на житло в Києві не буде і власники квартир будуть притримувати реалізацію житла до підвищення цін, здаючи його в оренду.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!