Ющенко і Янукович зібралися "розрулювати" проблеми з держзакупівлями

Понеділок, 2 липня 2007, 14:29

Рада національної безпеки і оборони й уряд спільно спробують спростити систему державних закупівель і зробити її дешевшою.

За обопільною згодою глави держави й прем'єра розширене засідання РНБО відбудеться в найближчі дні, пише Дело.

Згідно з задумом Секретаріату президента кризу, яка назріла в цій сфері, можна врегулювати й без внесення змін до законодавства.

"Для цього уряду досить прийняти всього лише шість розпоряджень", - відзначає керівник Головної соціально-економічної служби Секретаріату Володимир Матвійчук.

Реклама:

В першу чергу, Кабмін повинен зобов’язати Тендерну палату скасувати збір за внесення до реєстру учасників торгів - зараз це коштує 5 тисяч гривень.

Плюс скоротити й строк розгляду тендерної документації - з 20 днів до 5.

Заодно влада має "умовити" фірми, що надають тендерну документацію, знизити вартість своїх послуг до 3 тисяч гривень.

У планах і створення державного порталу для розміщення оголошень про проведення тендерів.

Державними закупівлями називають придбання держструктурами товарів і послуг у приватних підприємств. Вони необхідні для виконання функцій того чи іншого відомства, приміром, закупівля ліків муніципальною лікарнею.

Якщо мова йде про придбання товарів на незначні суми - до 30 тисяч гривень, лікарня самостійно вибирає продавця. У випадку купівлі товарів на більші суми держустанова зобов'язана провести тендер.

Він необхідний для запобігання закупівель за завищеними цінами. У європейських країнах такі конкурси проводить або уряд, або уповноважене їм держагентство.

В Україні до 2005 року тендерними закупівлями займався винятково департамент Мінекономіки. Після 2005 року парламент змінив закон про держзакупівлі.

Відповідно до нового порядку, громадська організація - Тендерна палата - одержала право дорадчого голосу. Вона могла розглядати скарги учасників тендера й рекомендувати, який аукціон проводити - закритий або відкритий. Через рік парламент конституційною більшістю передав Тендерній палаті повноваження головного організатора держзакупівель.

"NEWSru.ua"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!