Дві тисячі українців хочуть стати росіянами

Вівторок, 17 липня 2007, 10:48 -

За останніх півроку 30 тисяч осіб захотіли переїхати до Росії в рамках програми добровільного переселення співвітчизників. Серед них - понад дві тисячі громадян України.

За даними консульського відділу посольства Росії в Україні, зараз проходить підготовка до старту програми, вирішуються юридичні питання.

Приймати "співвітчизників" з України й інших країн колишнього СРСР будуть Красноярський, Приморський і Хабаровський краї, Амурська, Іркутська, Калінінградська, Калузька, Липецька, Новосибірська, Тамбовська, Тверська і Тюменська області.

Зараз російські держоргани гарантують співвітчизникам тільки прискорене оформлення громадянства протягом півроку, компенсацію за проїзд до Росії і виплати підйомних. Сума допомоги на облаштування для кожного учасника програми варіюється залежно від потреб регіону в переселенцях. У прикордонних областях, де населення давно йде на спад, учасникові програми дадуть 2,3 тисячі доларів, а ще по 785 доларів отримає кожен член сім’ї. У економічно розвиненіших регіонах, де реалізуються крупні інвестиційні проекти, тим, хто повернеться, обіцяні зовсім невеликі гроші - 785 доларів голові сім’ї і по 590 доларів його близьким.

Реклама:

В цілому ж українці не поспішають міняти громадянство через відсутність там житла.

"Ми не можемо надати ніяких гарантій співвітчизникам щодо забезпечення їх квартирами або будинками. Це залежить від приймаючих регіонів", - визнає заступник начальника управління у справах співвітчизників Федеральної міграційної служби Росії Наталія Молчанова.

Для того, щоб отримати дозвіл на переселення, потрібно заповнити заяву-анкету в консульстві Росії. Вона буде передана для розгляду у ФМС і адміністрації відповідного регіону Росії.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: