Конгрес США закликає Буша не допустити створення газової ОПЕК

Четвер, 12 липня 2007, 11:15

Палата представників Конгресу США на засіданні увечері в середу схвалила законопроект про протидію створенню газової ОПЕК.

Законопроект прийнято більшістю в дві третини голосів присутніх на засіданні без проведення електронного голосування.

"Духовний лідер Ірану аятолла Хаменеї 29 січня 2007 року виступив із пропозицією про те, щоб Росія та Іран співробітничали в створенні картеля із природного газу, який отримав найменування газова ОПЕК, а "президент Росії Володимир Путін висловив значний інтерес до формування картеля такого типу", - говориться в документі. Президент Венесуели Уго Чавес не тільки "рішуче підтримав пропонований картель", але й запропонував створити подібну організацію в Західній півкулі, вказується у законопроекті.

Реклама:

Іранські офіційні особи чітко заявили про свою зацікавленість використовувати газову ОПЕК як інструмент для політичних цілей.

"Росія неодноразово демонструвала свою готовність скористатися роллю постачальника нафти й газу для чинення політичного тиску на інші країни, такі як Грузія, Україна, Білорусь та інші", - наголошується в законопроекті.

"Офіційні особи НАТО виступили із застереженням про небезпеку зростаючої залежності Європи від російської енергії та про можливість того, що альтернативні постачальники, такі як Алжир, почнуть співробітничати з Росією", - говориться в документі.

"Створення міжнародного картеля із природного газу, аналогічного ОПЕК, створило б значну загрозу для цін і постачань енергії, для економіки США й усього світу, а також для їхньої безпеки", - наголошується в законопроекті.

"Сполучені Штати повинні чітко заявити урядам провідних країн-експортерів природного газу, що США розглядають зусилля зі створення картеля чи іншого механізму з маніпулювання постачаннями природного газу на світовому ринку в цілях встановлення довільних і неринкових цін або як інструмент політичного тиску, як недружний крок, загрозливий безпеці США та світу в цілому", - вказується у документі.

США повинні виробити сумісну стратегію з союзниками й усіма країнами-імпортерами природного газу, а також із країнами-експортерами, що співробітничають із нею, щоб не допустити створення картеля чи іншого механізму такого типу, говориться в законопроекті.

Законопроект внесено до Конгресу у формі резолюції з висловлюванням "думки палати представників", і тому не має обов’язкової юридичної сили для президента США й американського уряду.

Як повідомлялося, 9 квітня 2007 року міністри енергетики держав Форуму країн - експортерів газу (ФКЕГ) на нараді в Досі обговорили ідею створення газового картеля і запланували проведення наступної наради в Москві в 2008 році.

РІА "Новості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!