Ющенко до кінця тижня підпише закони стосовно СОТ

Четвер, 7 червня 2007, 12:34

Президент Віктор Ющенко до кінця цього тижня підпише закони, необхідні для вступу до Світової організації торгівлі (СОТ), які були прийняті Верховною Радою на минулому тижні.

Про це він повідомив в інтерв’ю британському журналу Financial Times.

Ющенко заявив про бажання України інтегруватися до Євросоюзу, почавши з членства у СОТ. Президент вважає, що вступ до СОТ збільшить експорт України на 5-10% і дасть справедливий доступ до світових ринків.

Реклама:

"Це дуже важливий крок для національної економіки. Це основна частина наших планів інтегруватися в європейські інституції", - сказав він.

В інтерв’ю британському виданню Ющенко відмовився коментувати заяву російського президента Владіміра Путіна про те, що Україна наближається до тиранії, хоча визнав, що відносини між двома країнами досить складні.

Глава держави закликав Кремль не політизувати нафтогазовий ринок, а Євросоюз закликав до створення загальної енергетичної політики як засобу впливу на затримки в постачаннях.

"Події газової війни 2005-2006 р., події в Білорусі, у Прибалтиці й Естонії є доказом того, що на сьогодні жодна країна не зможе сформувати ефективну енергетичну політику самостійно", - цитує слова Ющенка британське видання.

Як повідомлялося, за інформацією джерела в Мінекономіки, у випадку, якщо дані закони будуть прийняті вчасно, підсумкове засідання робочої групи про прийняття України до СОТ може бути проведене вже в першій половині червня. А за умови схвалення звіту України про виконання вимог зі вступу до організації, процедура прийняття України до СОТ може початися у вересні 2007 року.

29 травня була знята остання зовнішня перешкода вступові України до Світової організації торгівлі - сторони досягли домовленості визнати заборгованість України перед Киргизстаном у розмірі 26 млн доларів, що виникла в 1991-1992р., корпоративною, а не зовнішньодержавною. Отже, була виконана основна вимога Киргизстану щодо підписання двостороннього протоколу про торгівлю між Україною та Киргизстаном, без якої вступ до СОТ був неможливим.

Таким чином, за правилами СОТ, Україна вийшла на заключний етап приєднання до організації, на якому повинна відбутися ратифікація парламентом країни-кандидата всього пакету документів, погодженого в робочій групі і затвердженого Генеральною радою СОТ. Після цього зазначені обставини стають частиною правового пакету документів СОТ і національного законодавства, а сама країна-кандидат одержує статус члена організації.

Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!