Іноземці скаржаться на керівництво "Кримського Титану"

Четвер, 7 червня 2007, 18:58

Іноземний інвестор закритого акціонерного товариства "Кримський Титан" – RSJ Erste Beteilungsgesellshaft mbH (ФРН) висловлює стурбованість з приводу зловживання службовим становищем чинного керівництва ЗАТ.

Учора головний комерційний директор RSJ Erste Маттеус Ебіналь офіційно звернувся до прем’єр-мінінстра України Віктора Януковича та Голови Фонду державного майна України Валентини Семенюк з проханням дати доручення щодо зміни чинного керівництва ЗАТ "Титан".

"5 червня 2007 року відбулося засідання Наглядової ради ЗАТ "Кримський Титан". На засіданні розглядався звіт ревізійної комісії", - говориться у зверненні М. Ебіналя до голови українського уряду. Проте, цей "звіт є необ’єктивним і не відображає реальний стан речей на підприємстві – факти зловживань керівництва ЗАТ "Кримський Титан" були оголошені безпосередньо на засіданні Наглядової ради і в письмовому вигляді надані Голові фонду державного майна", – зазначає головний комерційний директор RSJ Erste.

"Так, під час проведення ревізійної перевірки було виявлено, що протягом діяльності діючого правління реалізація майже всієї продукції відбувалась лише підприємствам, засновниками яких були члени правління та їх родичі, – повідомляється у листі. – Також було виявлено, що закупівля матеріально-технічного обладнання відбувалась фактично безконтрольно і без прозорої процедури закупівель".

Реклама:

Проте, голова ревізійної комісії відмовився включити до звіту подані факти зловживань. При цьому слід зазначити, що членам ревізійної комісії не було надано повноцінного доступу до документації підприємства, через що унеможливлено повноцінний аналіз діяльності ЗАТ "Кримський Титан".

"Підготовка звіту ревізійної комісії відбувалась безпосередньо членами правління ЗАТ "Кримський Титан" і контролювалась особисто головою правління ЗАТ "Кримський Титан", - стверджується у листі М. Ебіналя. - За таких обставин об’єктивна інформація про фінансовий стан підприємства та про зловживання керівництва підприємства не могла потрапити до звіту".

Таким чином, "голова правління Дмитрієв Є.І. та підконтрольне йому правління вживали і вживають всіх можливих заходів з недопущення акціонерів до інформації про діяльність підприємства", - йдеться у листі М. Ебіналя до прем’єр-міністра України та Голови Фонду державного майна.

Це порушує не тільки права акціонера – компанії RSJ Erste Beteilungsgesellshaft mbH, але і української держави, оскільки діяльність правління не сприяє підвищенню прибутковості підприємства, а відсутність правдивої інформації позбавляє акціонерів права здійснювати заходи з підвищення рівня менеджменту на підприємстві, вважають німецькі співзасновники ЗАТ "Кримський Титан".

Німецька сторона вважає, що "навіть тих фактів зловживань та недоліків у роботі, що були виявлені, достатньо, щоб відсторонити від керівництва підприємством Голову правління Дмітрієва Є.І.".

"Враховуючи вищенаведене і те, що 8 червня 2007 року відбудуться загальні збори акціонерів, оскільки Голова правління Дмітрієв Є.І. заважає діяльності ревізійної комісії та проведенню перевірки; діяльність Дмітрієва Є.І. порушує права акціонерів і не спрямована на підвищення прибутковості підприємства; факти зловживань, що наведені на засідання Наглядової ради, прошу дати доручення представникам ДАК "Титан" на загальних зборах ЗАТ "кримський Титан" голосувати за відкликання Голови правління з посади", - йдеться у листі.

Довідково: ЗАТ "Кримський Титан" створено 31 серпня 2004 року відповідно до Указу Президента України від 7 липня 2004 року. Акціонерами ЗАТ є Державна акціонерна компанія "Титан" (50% + 1 акція) та німецька RSJ Erste Beteilungsgesellshaft mbH (50% мінус 1 акція). ДАК "Титан" внесла до статутного фонду ЗАТ цілісний майновий комплекс з виробництва двоокису титану, розташований у м. Армянськ, Автономна республіка Крим. Інвестор RSJ Erste вніс до статутного фонду грошові кошти в сумі 368 млн. грн. 100% акцій ДАК "Титан" належить Фонду державного майна України.

Також автори листа додають до інформації про вжиті заходи дві наступні довідки.

Довідка
про перевірку окремих питань фінансово-господарської діяльності
ЗАТ "Кримський Титан"

Відповідно до п. 1 Протоколу засідання ревізійної комісії ЗАТ "Кримський ТИТАН" від 07.03.07 ревізійною комісією ЗАТ "Кримський ТИТАН" з 13.03.07 по 10.04.07 здійснено перевірку окремих питань фінансово-господарської діяльності затверджених на зазначеному засіданні.

При перевірці встановлені такі порушення та недоліки.

ЗАТ "Кримський ТИТАН" недоотримав коштів на загальну суму близько 20 млн. грн., внаслідок придбання сировини (ільменітовий концентрат (42%)) по завищеним цінам у посередника ДАК "Титан".
Керівництвом підприємства не створено умови, щодо попередження зловживань при закупівлі ТМЦ, обладнання та придбання послуг. Відсутні система внутрішнього контролю та внутрішні нормативні документи, які регламентують закупівлю ТМЦ, обладнання та придбання послуг на основі конкурсу. Встановлено випадок перевитрачання обігових коштів при придбанні електроенергії склало 3 040 тис. грн.

Встановлені випадки сплати коштів при неякісному виконанні робіт підприємцями на загальну суму 231,2 тис. грн. При умові 100% передплати підтверджуючі документи щодо виконання робіт оформлені неналежним чином, з ознаками шахрайства. При цьому, вид діяльності підприємців не співпадає з характером виконаних робіт.

Встановлені випадки відволікання обігових коштів та кредитування суб'єктів підприємницької діяльності на загальну суму 863,6 тис. грн.
Встановлено неналежне виконання посадових обов'язків, особами ЗАТ "Кримський ТИТАН", відповідальних за "перевірку та прийняття актів прийому виконаних підрядних робіт (Ф. 2), довідок про вартість виконаних будівельних робіт (Ф. КБ-3) та відомостей матеріалів підрядника (відсутні підписи осіб, які відповідальні за складання та перевірку відомостей та довідок), а також випадки несвоєчасного оформлення актів виконаних робіт та отримання від контрагентів підтверджуючих документів.
В Стандарті підприємства "Система менеджменту якості. Якість матеріально - технічного забезпечення" ЗАТ "Кримський ТИТАН" від 20.05.05 не передбачено визначення напрямків закупівель ТМЦ у відповідних структурних підрозділах і закріплення в них відповідальних фахівців по кожному з напрямків.

У товаристві не розроблені норми аварійного запасу на запасні частини та обладнання.
Відсутній контроль та обґрунтування витрат на рекламу. Висновки про отриманий ефект від проведення рекламних заходів у 2006 році не складались. Витрати на рекламу послуг неосновної діяльності перевищили витрати на рекламу основних видів продукції за їх напрямками.

При розміщенні реклами оздоровчого комплексу "Волна" фірмі посереднику здійснено 100% нереятгтату коштів на загальну суму 111 986,09 грн. за рекламу, яку було розміщено до укладання договору та погодження ціни. При цьому, підтверджуючі документи щодо виконання робіт оформлені неналежним чином.

Встановлено випадок надання благодійної допомоги для виконання підрядних робіт без оформленого належним чином обгрунтування на загальну суму 2 879,0 тис. грн. При наданні благодійної допомоги, відповідальними особами ЗАТ "Кримський ТИТАН" не перевірено та не узгоджено кошторис на виконання робіт по капітальному ремонту фасаду будинку центра культури та відпочинку у м. Армянск. Зазначений кошторис оформлено неналежним чином: відсутні підписи відповідальних осіб за складання та перевірку кошторису.

Безпідставно відображені у бухгалтерському обліку, як благодійна допомога ДП Телерадіокомпанія "Северный Крым", послуги автотранспортного цеху та сплата коштів за виготовлення печатки та штампу на загальну суму 99 835,53 грн.
На підприємстві встановлені порушення внутрішніх нормативних документів.

Таким чином, внаслідок діяльності керівництва акціонерного товариства недоотримано коштів в сумі близько 23 млн.грн. Без належного контролю використано коштів на загальну суму 3,2 млн. грн..

Сума довгострокових кредитних зобов’язань станом на 31.12.06 складала 169,6 млн.грн.. При цьому у 2006 році сплачено відсотків за користування кредитними коштами в сумі 15,8 млн. грн.. Це призвело до зменшення чистого прибутку Товариства у 2006 році до 66,6 млн. грн. – майже вдвічі порівняно з 2005 р. (110,7 млн. грн.).

Довідка
про виявлені факти зловживання службовим становищем окремими
посадовими особами ЗАТ "Кримський Титан"

1. 08.12.05 ЗАТ "Кримський Титан" уклало договір №3912/Z з ТОВ "Партнер" на поставку двоокису титану на суму 8,16 млн. грн., термін дії договору з 08.12.05 по 31.12.06. Зі сторони ТОВ "Партнер" договір підписано Васильовою В.В. (дружина Нікуліна Д.О.). Стоном на 31.12.06 дебіторська заборгованість ТОВ "Партнер" за продукцію складала 471 000 грн. (дата виникнення заборгованості – 05.12.06). Засновниками ТОВ "Партнер" є компанія Balford distribution Osauhing та Нікулін Д.О. Засновниками компанії Balford distribution Osauhing до 15.11.06 були Д. Нікулін (в 2006 році - член правління та комерційний директор ЗАТ "Кримський Титан") та В. Дмітрієв (син Дмітрієва Є.І. – голови правління ЗАТ "Кримський Титан").

В 2006 році на підприємстві були відсутні внутрішні нормативні документи, що регламентують процедуру проведення закупівлі товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) на конкурсній основі. У зв’язку з цим мають місце випадки закупівлі ТМЦ и надання послуг фірмам, засновниками, або керівниками яких були родичі керівництва ЗАТ "Кримський Титан".

2. ЗАТ "Кримський Титан" уклав договори від 14.11.06 №1-10/в та від 24.11.06 №1-11/в2 з ТОВ "Рекламне агентство "Інсайт" на виконання робіт з виготовлення та монтажу вивіски з об’ємних світових літер з внутрішньою неоновою під світкою. Договори підписані головю правління товариства Дмітрієвим Є.І. та Петрухою Н.Е.

Директором та одним з засновників ТОВ "Рекламне агентство "Інсайт" є Петруха Наталія Євгенівна (дочка Дмітрієва Є.І.). Станом на 31.12.06 в бухгалтерському обліку ЗАТ "Кримський Титан" відображена дебіторська заборгованість в сумі 153 174,85 грн. (передоплата 01.12.06 в сумі 99 871,17 грн.; на 28.12.06 - 53 303,68 грн. за вивіску на Будинку культури та відпочинку в місті Армянськ). Послуги надавалися у 2004 році.

3. З метою придбання комп’ютерної та оргтехніки ТОВ "Телекомунікаційна компанія "Интерсвязь" акціонерним товариством "Кримський Титан" у 2006 році було перераховано 240 тис. грн. Засновниками вказаної фірми є Петруха Н.Є. та Петруха С.В. (дочка та зять Дмітрієва Є.І.).

4. У 2006 році ТОВ "Акварелі" надавало послуги з реалізації путівок до оздоровчого комплексу "Хвиля", що належить ЗАТ "Кримський Титан". Реалізовано путівок на загальну суму 2 014 333,28 грн. Інші фірми до реалізації путівок не залучалися. Одним з засновників ТОВ "Акварелі" є Нікулін Д.О.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!