Янукович хоче гарантувати Росії транзит газу до 2030 року?

Середа, 6 червня 2007, 17:55

Уряд Віктора Януковича збирається дати Росії гарантії транзиту її газу по території України аж до 2030 року.

Про це мова йде в "Протоколі між Кабінетом міністром та урядом Росії про врегулювання відносин у газовій сфері", який потрапив до рук журналістів.

Зважаючи на все, документ готувався в Міністерстві палива та енергетики і готується до підписання найближчим часом (орієнтовно 10 червня). Примітно, що пропозиції МЗС при його підготовці були переважно проігноровані, а Мінекономіки враховані далеко не повністю.

Викликає сумніви статус документа. Він схожий на міждержавну угоду, що вимагає ратифікації парламентом, тому що його виконання буде впливати на бюджетний процес. Цей протокол змінює дію ряду вже існуючих угод.

Реклама:

У статті першій протоколу Україна зобов'язується до 2030 року гарантувати проходження по своїй території визначеної кількості російського газу. Зокрема, до 2013 року - не менше 125 млрд. куб. м, а з 2013 до 2030 року - не менше 145 млрд. куб. м. Це значить ні багато ні мало те, що Україна віддасть "Газпрому" монопольне право на транзит по своїй газотранспортній системі.

Якщо вірити документу, незважаючи на Енергетичну хартію, ні про які альтернативні варіанти і ніяку диверсифікованість не може бути і мови. Причому, у статті третій більш ніж чітко говориться про те, що РФ гарантує тільки такі обсяги транзиту, що "забезпечують баланс газу України" - не більше. Тобто ніякий інший газ без згоди російського монополіста в українську газотранспортну систему ввійти не зможе.

Більше того, у п'ятій статті говориться про те, що умови транзиту по території України, обсяги, ціна на газ і тарифна ставка транзиту оформляються щорічним Міжурядовим протоколом, що має бути підписаний не пізніше 1 липня.

Однак, як відомо, в кращому випадку подібні документи підписувалися в останні дні року або заднім числом за минулий рік, а то і зовсім не підписувалися.

По-третє, у статті восьмій Україна зобов'язується, що у випадку появи нових проектів щодо поставок або транзиту природного газу "Нафтогаз України" та "Газпром" на взаємовигідних умовах спільно будуть брати участь у розробках та реалізації проектів розширення потужностей з транспортування газу до країн Європи.

Ще один примітний момент - у проекті ніде не згадані протоколи від 4 січня 2006 року (хоча посилання на інші документи є). Нагадаємо, що одним з них розірвано зв’язок між цінами на газ, що поставляється в Україну, і транзитною ставкою для російського газу.

У контексті останніх заяв Путіна про довгострокове субсидування України, було б куди доцільніше в новому документі навпаки відновити цей зв’язок. Адже точно так само можна говорити про те, що низькими тарифами на транзит Україна субсидувала і продовжує субсидувати російський газовий експорт до Європи.

"Економічна правда" за матеріалами "Главред"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!