Путін знову плаче, що Росія годувала країни СНД 15 років

Понеділок, 4 червня 2007, 10:58

Президент РФ Владімір Путін заявляє про готовність Росії до інтеграції на пострадянському просторі, але на рівноправній та прагматичній основі.

Про це російський чиновник заявив у бесіді з журналістами друкованих ЗМІ з країн-членів "Великої вісімки".

"Ніхто не може сказати, що ми політизуємо ці питання. Ми не збираємося витрачати величезні кошти на те, щоб субсидувати економіки інших країн. Ми готові розвивати інтеграцію на пострадянському просторі, але на рівноправній основі", - сказав він.

Путін зробив висновок, що "ми 15 років субсидуємо країни - колишні республіки Радянського Союзу за рахунок дешевих енергоносіїв".

Реклама:

"Чому ми повинні це робити, де логіка, де хоч якісь підстави для цього? Україну субсидували 15 років, $3-5 млрд. щорічно. Подумати тільки! Хто ще це робить у світі? При цьому наші дії не є політизованими. Це не політичні дії", - обурився Путін.

Найкращим прикладом в цьому контексті він вважає прибалтійські країни.

"Протягом трьох років виводили їх поступово на європейське ціноутворення. Навіть в умовах того, що в нас з Латвією не було договору про кордон, йшла гостра політична суперечка з цього питання, Латвія до минулого року отримувала наш дешевий газ, у цілому за даними 2006 року на одну третину нижче, ніж за тією ціною, за якою отримувала, скажімо, Німеччина", - помітив він.

"Коли питання зайшло про Україну, нам говорили, що це політичне рішення, і звинувачували нас у тому, що ми підтримуємо режим Лукашенка, що західним країнам не дуже подобається. Ми сказали: "Послухайте, ми не можемо починати одразу війну за всіма фронтами, це по-перше. По-друге, ми плануємо перейти з усіма нашими партнерами на ринкове ціноутворення. Час прийде - ми зробимо це і з Білоруссю". Ми це зробили. Як тільки ми це зробили, почався галас, у тому числі в західній пресі: як же так, що ми там робимо, навіщо ми кривдимо маленьку Білорусь. Це якесь чесне, порядне відношення, чи що, до Росії в цьому плані?", - запитав Путін.

За словами Путіна, інтеграція на пострадянському просторі є найвищою мірою затребуваною.

"Вона вигідна не тільки тим, хто живе на пострадянському просторі, вона вигідна і нашим основним партнерам і в Європі, і в усьому світі, тому що від того, наскільки збалансовано, наскільки ефективно ми будемо співпрацювати один з одним, настільки вигоду відчують і наші партнери", - впевнений Путін.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!