Завтра банки вже мають надавати інформацію про реальну вартість кредиту

Понеділок, 4 червня 2007, 11:22

Національний банк своєю постановою висунув умову, що з завтрашнього дня банки повинні надавати позичальникам інформацію про реальну вартість кредитів.

Як повідомляє "Дєло", банкіри вже приводять у відповідність з вимогами регулятора кредитні договори та рекламні тексти.

Керівництво НБУ попереджає, що жорстко покарає банки за порушення постанови, аж до відкликання ліцензії. "У планові ревізії, що проводяться раз на два роки, будуть включені перевірки виконання і цієї постанови", - обіцяє перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов.

"Якщо будуть виявлені порушення, то НБУ буде вводити санкції, починаючи від листа-попередження і закінчуючи відкликанням ліцензії на проведення операцій", - додає чиновник.

Реклама:

Схем обходу незручної для банків постанови є небагато.

"Приміром, банк може встановити вигідний обмінний курс і за рахунок цього заробляти на позичальнику", - розповідає начальник відділу кредитування "Укрексімбанку" Тетяна Коннорова.

За її словами, можна використовувати і ще один обхідний варіант - компенсаційні схеми, за якими процентну ставку банку відшкодовує не сам клієнт, а магазин-продавець товару.

"Ці платежі теж не потрапляють в ефективну ставку, тому що формально позичальник розраховується з магазином. Крім того, ціна кредиту може закладатися у вартість товару, тобто все одно в підсумку позичальник заплатить, скільки потрібно", - пояснює вона.

У той же час банкіри не приховають свого невдоволення новою постановою, мовляв, чому не врахували нашу думку.

"НБУ ввів ці правила, не порадившись з ринком, у тому числі і з Асоціацією українських банків (АУБ)", - обурюється президент асоціації Анатолій Сугоняко.

За його словами, після консультацій Нацбанку з учасниками ринку в цю постанову будуть внесені зміни.

"Наприклад, у тій частині, де ефективна ставка повинна враховувати витрати на страхування або на нотаріальні послуги", - говорить Сугоняко.

Правда, у самому Нацбанку не мають наміру вносити жодних змін.

"Те, що робить регулятор, не завжди подобається учасникам ринку. Але поки ніяких змін у постанову вносити не планується", - говорить Анатолій Шаповалов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!