Уряд ЗАБОРОНЯЄ експорт зерна

Понеділок, 4 червня 2007, 17:57

Міністерства економіки й аграрної політики невідкладно розроблять і внесуть на розгляд Кабінету міністрів проект постанови про зупинку експорту зерна до завершення формування державних і регіональних запасів зерна в обсягах, установлених урядом на 2007/2008 маркетинговий рік.

Відповідне доручення Кабінету міністрів оформлено постановою №794 від 4 червня "Про негайні заходи зі зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2007 року".

Згідно з документом, уряд також доручив Аграрному фонду сформувати державний продовольчий резерв обсягом 710 тис. тонн продовольчого зерна врожаю 2007 року шляхом впровадження державних форвардних закупівель на організованому аграрному ринку і закупівель, не пов'язаних з державним ціновим регулюванням, через Аграрну біржу за середньозваженими цінами фіксингу.

Крім того, Кабінет міністрів доручив Мінагрополітики розглянути питання про розширення переліку об'єктів державного цінового регулювання на 2007/08 маркетинговий рік, до якого зараз входять пшениця, жито та цукор, і доповнити його ячменем і кукурудзою.

Реклама:

Уряд також скасував свою постанову №243 "Про реалізацію Аграрним фондом пшениці врожаю 2005 року з державного продовольчого резерву" й у триденний термін розгляне проект закону про запровадження нульової ставки ввізного мита на основні види зерна.

Право на здійснення біржової та форвардної закупівлі зерна з передоплатою 50% одержав і Держкомрезерв, якому також доручено закуповувати м'ясо в потерпілих від посухи регіонах.

Антикризові заходи також передбачають збільшення запасів зерна в держрезерві, для чого передбачено направляти кошти від відновлення держрезерву переважно на закупівлю врожаю та провести додаткову роботу з боржниками.

Крім того, органи місцевої влади одержали рекомендацію сформувати незнижувані запаси продзерна врожаю 2007 року в обсязі тримісячної потреби.

Кабмін відзначає, що такі заходи зумовлені аномально жаркою погодою в травні, відсутністю опадів протягом 40-50 днів, що призвело до зниження запасів продуктивної вологи в більшості областей степової й лісостепової зони до рівня у два-три рази нижче звичайного.

Сильніше всього постраждали Крим, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська й Черкаська області, ситуація в яких характеризується як надзвичайна.

Мінфін повинен також внести для затвердження проект виправлень у держбюджет-2007 для збільшення на 100 млн. грн. його витрат на формування державного продовольчого резерву Аграрним фондом в 2007 році. Уряд розгляне також можливість виділення коштів з резервного фонду держбюджету.

Крім того, Кабінет міністрів звернувся до Національного банку України й Асоціації українських банків із проханням розглянути питання про пролонгацію кредитів, залучених потерпілими від посухи сільгосппідприємствами, з поверненням кредитів після збирання врожаю 2008 року, і доручив місцевим органам влади та ДПАУ за узгодженням з Мінфіном надати аграріям розстрочку платежів.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!