Україна може повністю відмовитися від експорту зерна

Неділя, 3 червня 2007, 19:10

Уряд України може повністю заборонити експорт зерна з країни у випадку ускладнення ситуації із забезпеченням внутрішньої потреби в ньому через посуху.

"Можливо, доведеться ухвалювати рішення щодо заборони експорту зерна взагалі", - сказав перший заступник міністра аграрної політики Борис Супіханов в ефірі передачі "Діловий світ" на каналі УТ-1 у неділю.

Він відзначив, що рішення щодо експорту зерна в новому маркетинговому році буде прийматися з врахуванням того, яка буде ситуація на зерновому полі.

Супіханов сказав, що вже зараз видно в Україні через посуху виникнуть проблеми з урожаєм ярового ячменю. Однак, за його словами, є надія на більш оптимістичну ситуацію із забезпеченням кукурудзою.

Реклама:

Перший заступник міністра повідомив, що дощі, які пройшли нещодавно, поліпшили ситуацію тільки в частині Черкаської та Дніпропетровської областей. В інших 8 регіонах, охоплених посухою, за словами Супіханова, ситуація залишається складною.

Він відзначив, що, згідно з прогнозами метеорологів, у першій декаді червня на території України очікуються дощі, які можуть поліпшити ситуацію на полях. Однак у випадку відсутності опадів у цей період, втрати врожаю можуть бути досить великими.

Супіханов підкреслив, що уряд вживає заходів для мінімізації наслідків посухи, зокрема, відпрацьовується питання збільшення компенсацій за процентними ставками залучених аграріями кредитів до 17%.

Крім цього, Кабінет міністрів розглядає можливість пролонгацій для агрогосподарств сплати податків до держбюджету й має намір доручити регіонам також відпрацювати це питання.

Як повідомлялося, за даними Мінагрополітики, в країні посіви близько 10 млн. га сільськогосподарських культур охоплені посухою.

Нагадаємо, згідно з останніми даними, через відсутність опадів в Україні загинуло 0,5 млн. га сільгоспкультур.

Раніше Мінагрополітики прогнозувало врожай зерна цього року на рівні 38 млн. т. Однак через посуху цей прогноз переглядається.

"Економічна правда" за матеріалами "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!