Ющенко: Газопроводи в обхід України – це не страшно

Середа, 27 червня 2007, 10:19

Реалізація проекту Південний потік (South Stream) не нашкодить інтересам України.

Таку думку висловив президент України Віктор Ющенко в інтерв’ю журналістам перед відльотом зі Стамбулу до Києва.

За словами президента, під час переговорів стосовно побудови нових газо- та нафтопроводів основна тенденція залишається незмінною - місце України як транзитної держави є і буде залишатися ключовим для Європи.

"Нам потрібно думати над тим, як цю частину нашої місії закріпити і розвити", - сказав Ющенко.

Реклама:

За його словами, світові тенденції свідчать про те, що в наступні роки видобуток і споживання цих енергоресурсів буде збільшуватися. Тому президент переконаний, що альтернативні маршрути транзиту не будуть зменшувати роль України як транзитера.

"Те, що відбувається сьогодні в Європі з погляду активізації постачань нафти і газу, Україна знаходиться на важливому ключовому місці. Я б сказав, перспектива України росте… Я сьогодні більш оптимістично оцінюю місце України на європейській енергетичній карті", - підкреслив Ющенко.

Як повідомлялося, 23 червня ВАТ "Газпром" і концерн ENI (Італія) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації проекту "Південний потік", що визначає напрямок співробітництва двох компаній у галузі проектування, фінансування, будівництва нового газопроводу з Росії в Європу по дну Чорного моря.

Відповідно до документа, морська ділянка "Південного потоку" пройде по дну Чорного моря від російського берега (КС Берегова) до болгарського. Для будівництва наземної ділянки розглядаються два різні маршрути, що проходять по території країн-членів Європейського Союзу.

На сьогодні за приєднання до цього проекту висловилися Болгарія і Греція.

"Економічна правда" за матеріалами УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!