"РосУкрЕнерго" стало прозорішим, але ціни на газ будуть рости

Понеділок, 25 червня 2007, 11:58

Холдинг Group DF, у який об’єднуються активи співвласника "РосУкрЕнерго", збирається підвищувати свою капіталізацію за рахунок купівлі газових і хімічних активів, інвестицій у нерухомість та медіа.

Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" розповів Роберт Шетлер-Джонс, виконавчий директор компанії RSJ, що об’єднує частину хімічних активів Фірташа, який буде керувати Group DF.

"Спочатку ми представимо RosUkrEnergo і Emfesz, і вже потім усю групу... Оборот компаній, що ввійдуть у групу, – 4,6 млрд. дол. Основний прибуток принесла RosUkrEnergo – близько 700 млн. дол. за минулий рік", - сказав Шетлер-Джонс.

"Деякі люди говорять: у вас бізнес із "Газпромом", а це дуже ризиковано. Вони оцінюють нас у 3-4 млрд. дол. Я вважаю, що робота з "Газпромом" – навпаки, плюс. Це дуже вигідно. Я оцінюю компанію в 6-8 млрд. дол.", - зазначив він.

Реклама:

За словами Шетлера-Джонса, "зараз RosUkrEnergo працює набагато прозоріше і зрозуміліше, ніж посередники на ринку до 2003 року. Хоча, з комерційної точки зору, де ми можемо знайти зараз газ по 130 доларів? Якщо хтось каже, що це погано, нехай запропонує дешевше".

На питання про те, наскільки цікаві постачання газу в Україну, Шетлер-Джонс відповів: "Винятково для того, щоб одержати право транзиту туркменського газу. Тільки тому ми пропонуємо Україні газ за дуже низькою ціною. Найнижчою з тих, котру їй можуть запропонувати".

У той же час, керуючий холдингом не виключає, що ціна на газ для України буде рости.

"Можливо, у наступному році вартість дещо виросте. Але ціна росте поступово і повільно. А якби це було 230 доларів, весь бізнес на Україні ліг би надовго", - відзначив він.

На запитання про те, навіщо "Газпрому" потрібна RosUkrEnergo, Шетлер-Джонс відповів: "Раніш Україна не платила вчасно за газ. З моменту ж виходу компанії на ринок "Газпром" став одержувати за газ день у день".

Керуючий холдингом спростував чутки про те, що Фірташ є лише номінальним власником акцій Group DF і RosUkrEnergo, утримуючи їх на користь третіх осіб. "Group DF на 100 % належить Дмитру Фірташу. Інших акціонерів немає", - підкреслив він.

За словами Шетлера-Джонса, Group DF не буде проводити публічне розміщення акцій (IPO) головної компанії. "Плануємо розміщення Ostchem (володіє хімічними активами групи) і GDF Real Estate (об'єднає активи в нерухомості)", - сказав він.

Крім того Шетлер-Джонс підтвердив, що Фірташ продав канали К1, К2 і "Мегаспорт" "Інтеру". "Буквально кілька днів назад ми закінчили переговори про продаж їх телеканалу "Інтер", - зазначив він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!