Росія надала перевагу українському урану перед ураном з Європи

Понеділок, 25 червня 2007, 12:05

Для українського урану відкривається новий ринок збуту обсягом 40-50 млн дол. на рік.

У п'ятницю глава Росатому Сєргєй Кірієнко повідомив, що Росія не має наміру продовжувати контракти на ввіз збідненого урану з Європи, завдяки якому протягом останніх років заповнювався дефіцит цієї сировини.

На думку експертів, таке рішення робить Україну практично єдиним постачальником, здатним завантажити виробничі потужності, що вивільнилися.

У п'ятницю глава російського федерального агентства з атомної енергії (Росатом) Сєргєй Кірієнко заявив, що бурхливий розвиток атомної енергетики та затребуваність російських технологій дозволяють Росії продовжити ревізію раніше укладених контрактів.

Реклама:

Він уперше згадав про те, що вже більше року тому ухвалено рішення не продовжувати діючі до 2009-2010 років контракти на ввіз до Росії збідненого урану (так звані "хвости" - токсичні відходи атомної промисловості) з Європи.

"Тепер про зберігання своїх "хвостів" доведеться задуматися самим європейським компаніям - Eurodif й URENCO",- заявили в Росатомі.

Рішення про відмову використовувати європейські ядерні відходи вигідно Україні.

"Для того щоб компенсувати втрати, Росії потрібно буде щорічно закуповувати уран на загальну суму 40-50 мільйонів доларів, - розповіло високопоставлене джерело в Мінпаливенерго. - Не виключено, що ці закупівлі будуть здійснюватися в Україні".

Зараз Росія імпортує уран із двох країн СНД - України та Казахстану. Однак збільшення поставок з останнього малоймовірно.

За словами генерального директора дослідницького центра "Укратомбудконсалтинг" Володимира Казашина, обсяги видобутку урану в Казахстані будуть рости максимум на 2%, або на 80 т на рік.

"А виходить, швидше за все, ставка буде зроблена на українські родовища, - стверджує пан Казашин. - Про це говорить і прагнення Росатому домовитися з Україною про спільні проекти з видобутку сировини".

Україна посідає шосте місце у світі за видобутком уранової руди, запаси якої перевищують 40 тис. т.

Щорічний обсяг видобутку урану складає 800 т. Добувають руду на Східному ГЗК.

Виробництвом іонообмінних смол для випуску уранового концентрату займається держпідприємство "Смоли", цирконієвого концентрату - Верхньодніпровський гірничо-металургійний комбінат.

"Економічна правда" за матеріалами Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!