Президент пропонує "чорноморам" мати спільні енергопринципи

Понеділок, 25 червня 2007, 18:29

Президент Віктор Ющенко запропонував країнам-членам Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) виробити принципи спільної енергетичної політики.

Про це він сказав сьогодні у своєму виступі на пленарному засіданні 15-го ювілейного саміту ОЧЕС, що відбувається сьогодні в Стамбулі.

У своєму виступі Ющенко окреслив пріоритети діяльності організації під час головування в ній України.

Президент вказав на потребу вироблення "основоположних принципів спільної енергетичної політики".

Реклама:

"Саме так ми досягнемо більшої спільної вигоди і зменшимо загрозу використання енергетичних питань як інструментів зовнішнього впливу", - сказав він, нагадавши про ініціативу Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України щодо створення спільного простору видобутку і транзиту енергоносіїв, озвучену під час Краківського енергетичного саміту у травні цього року.

Ющенко висловив сподівання, що ця ідея знайде підтримку в країнах Чорноморського регіону.

Крім того, за його словами, під час головування в ОЧЕС Україна бачить серед пріоритетів діяльності реалізацію масштабних транспортних проектів та подальше зміцнення безпеки в регіоні, створення Чорноморської зони вільної торгівлі, розвиток міжнаціонального діалогу.

"Ми щиро вітаємо активні зусилля для згуртування країн регіону, які були виявлені під час головування Сербії і яких зараз докладає Туреччина. Хочу запевнити, що Україна продовжить цю роботу після переходу до неї головування в ОЧЕС з 1 листопада", - сказав президент, відзначивши також, що наша країна поділяє цілі і завдання, відображені у Стамбульській декларації, яку сьогодні мають підписати учасники саміту.

"Наша спільна місія залишається незмінною - підтримувати ідею динамічної багатосторонньої співпраці у політичному, економічному, культурному ареалі Чорного моря", - підкреслив президент.

Щодо реалізації транспортних проектів, зазначив він, то Чорноморський регіон належить до світових лідерів за своїм транзитним потенціалом.

"Київ пропонує зосередити основну увагу на втіленні масштабних проектів і програм, пов’язаних з розвитком шляхів сполучення і створенням міжнародних транспортних коридорів", - сказав Ющенко.

За його словами, українська сторона також високо оцінює ідею спорудження кільцевої швидкісної автомобільної дороги навколо Чорного моря та зацікавлена у розвитку магістрального морського сполучення між країнами-учасницями ОЧЕС.

На переконання президента, такі проекти "матимуть неоціненне значення", зважаючи зокрема на очевидне пожвавлення туризму і торговельних зв’язків.

"Настав час на практиці перейти до створення Чорноморської зони вільної торгівлі, заснованої на правилах і нормах СОТ. Це - ще один ключ до глибшої і активнішої інтеграції між нашими державами", - також зазначив президент.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!