Україна від посухи втратила 10 млн. тонн зерна - Кінах

Четвер, 21 червня 2007, 12:31

Втрати врожаю зерна в Україні від посухи в травні-червні поточного року оцінюються в 7-10 млн. тонн.

Про це повідомив міністр економіки Анатолій Кінах в інтерв'ю газеті "Київські відомості", опублікованому в четвер.

У той же час він підкреслив, що Україна цілком забезпечена продовольчими ресурсами до врожаю 2007 року, а також буде з зерном у новому маркетинговому році.

Кінах зазначив, що для забезпечення продовольчої безпеки країни уряд починає комплекс заходів, підкріплений фінансово-матеріальними ресурсами. Зокрема, на першому етапі Кабінет міністрів має намір виділити 350 млн. грн. на створення запасів насіння, цільову допомогу потерпілим від посухи господарствам, на закупівлю необхідної кількості зерна в державні резерви.

Реклама:

Крім цього, він нагадав, що уряд прийняв рішення про залучення механізму зниження вартості кредитних ресурсів для потерпілих від посухи господарств, розглядає можливість встановлення нульової ставки ввізного мита на імпорт зерна, ввів квотування його експорту на період створення держзапасів.

"Усі ці заходи базуються на ринкових економічних методах і прийняті як погоджені рішення уряду та суб'єктів зернового ринку, у першу чергу, таких як Українська зернова асоціація та Українська аграрна конфедерація", - сказав міністр.

Як повідомлялося з посиланням на віце-прем'єра Віктора Слауту, у країні через посуху загинуло 1,1 млн. га посівів сільгоспкультур. У цілому посухою було охоплено близько 10 млн. га посівів.

Згідно з офіційними статданими, Україна до 1 червня засіяла яровими культурами 16,8 млн. га, що на 6,9% менше в порівнянні з аналогічною датою минулого року. Посіви озимих під врожай 2007 року складають 6,9 млн. га, у тому числі 5,9 млн. га пшениці, 0,3 млн. га жита, 0,6 млн. га ячменя, 0,8 млн. га рапсу.

Експерти аграрного ринку прогнозують врожай зерна в Україні в 2007 році на рівні 27-33 млн. тонн проти 34,3 млн. тонн у 2006 році.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!