Бойко розсекретив 9 уранових родовищ

Четвер, 21 червня 2007, 15:40

Міністерство палива та енергетики зняло гриф таємності з інформації про 9 розвіданих уранові родовища.

Про це в ході засідання клубу ядерної преси повідомила директор департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Мінпаливенерго Наталія Шумкова.

З її слів, міністр палива та енергетики Юрій Бойко підписав відповідний наказ у березні 2007 року.

"Але ухвалення рішення про розсекречення - це не значить, що в цей момент відбулося розсекречення. Це значить те, що отримано дозвіл на роботу з документацією, на її перегляд і зняття грифу таємності там, де він був, тобто це процес", - повідомила вона.

Реклама:

Шумкова додала, що профільним підприємствам було дано 2 місяці для завершення зняття грифу таємності з родовищ.

"І сьогодні саме йде звітність підприємств про виконану роботу і про те, які ще необхідно залучити ресурси, які необхідні кроки, для того щоб зняти гриф таємності із цих підприємств", - додала вона.

Як повідомляло агентство, ще в березні 2006 року виконуючий тоді обов'язки прем'єр-міністра Юрій Єхануров доручив виконуючому обов'язки міністра Кабінету міністрів Богданові Буці розглянути можливість зняття таємності з інформації про уранове виробництво.

У грудні 2006 року Кабінет міністрів вирішив створити концерн "Укратомпром" на базі НАК "Енергоатом" для створення в Україні ядерно-паливного циклу.

Міністерство палива та енергетики буде управляти концерном, у який увійдуть "Енергоатом", ДП "Східний гірничозбагачувальний комбінат"(Жовті Води, Дніпропетровська область), ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" (Кіровоградська область), ДП "Смоли" (Дніпропетровська область), Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології (Жовті Води, Дніпропетровська область) і ДП "Дніпропетровський завод прецизійних труб".

За даними Мінпаливенерго, Україна може до 2010 року збільшити видобуток уранової сировини на 75%, або на 600 тонн за рік, до 1 400 тонн за рік.

Зараз Україна забезпечує свої потреби в урані на 30%, але через 5 років зможе повністю забезпечити свої потреби в урановій сировині залежно від рівня інвестицій.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!