Рада вирішила тарифне питання

П'ятниця, 15 червня 2007, 15:43

Верховна Рада врегулювала встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.

За ухвалення в цілому законопроекту "Про внесення змін і доповнень до закону України "Про житлово-комунальні послуги" проголосували 246 депутатів за необхідних 226.

Закон розроблений з метою усунення розбіжностей щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги з регіонів і здійснення державної політики з реформування житлово-комунального господарства, а також для підвищення ефективності і надійності його функціонування, забезпечення стабільного розвитку і задоволення потреб населення відповідно до встановлених нормативів.

Наразі виробники здійснюють розрахунок економічно обґрунтованих витрат на надання житлово-комунальних послуг і надають їх для затвердження органам місцевого самоврядування, а відшкодування збитків підприємств від тарифів, які є нижчими за економічно обґрунтований рівень, здійснюється з місцевого бюджету.

Реклама:

Закон передбачає, що нормативи базисних витрат на централізовані постачання холодної і гарячої води і централізоване опалювання встановлюватимуться на державному рівні.

На регіональному рівні органи місцевої влади затверджуватимуть ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги з урахуванням нормативів базових витрат і пропозицій виконавців-виробників.

При цьому регіональні тарифи не повинні перевищувати базовий рівень більш ніж на 50%.

Закон передбачає, що субвенції з держбюджету на відшкодування втрат підприємств, пов’язаних з тарифами, які будуть нижчі за економічно обґрунтований рівень, повинні надаватися з урахуванням стану житлово-комунального господарства в даному регіоні.

Реалізація запропонованого закону дозволить забезпечити стабільну і ефективну роботу підприємств ЖКГ, понизити витрачання і втрати при виробництві житлово-комунальних послуг, понизити рівень споживання енергетичних і матеріальних ресурсів, досягти оптимального співвідношення рівня доходів населення і його витрат на оплату комунальних послуг.

Згідно записці пояснення, стан ЖКГ - украй незадовільний.

За даними Кабінету Міністрів, більше 20% казанів, що належать підприємствам комунальної теплоенергетики, використовуються більше 20 років, 38% казанів є застарілими і малоефективними, 29,2% теплових пунктів перебувають в аварійному стані.

25% водопровідних очисних споруд, 20% насосних станцій водопровідно-каналізаційної системи відпрацювали нормативний термін амортизації.

В той же час, подекуди органи місцевої влади автоматично переносять втрати від підвищення цін на енергоносії на кожен вид комунальних послуг, не враховуючи необхідність оптимального співвідношення рівня доходів населення і його витрат на комунальні послуги.

Встановлення комунальних послуг регулюється законами "Про місцеве самоврядування", "Про житлово-комунальні послуги" і іншими нормативно-правовими актами.

Як повідомлялося, віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак вважає незадовільною роботу підприємств галузі житлово-комунального господарства.

Однією з причин погіршення фінансово-економічного стану підприємств Рибак вважає неефективну тарифну політику в регіонах.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!