Дії РНБО можуть бути пов'язані з конфліктом між ІСД й "Укргаз-Енерго" - експерти

Четвер, 14 червня 2007, 16:50

Підготовлений проект рішення Ради національної безпеки й оборони (РНБО) України, що буде винесено на розгляд РНБО 15 червня 2007 року, може бути пов'язаний з конфліктом між корпорацією "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк) і газовим трейдером ЗАТ "Укргаз-Енерго".

Таку думку агентству "Інтерфакс-Україна" висловив директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, коментуючи оприлюднений у пресі проект рішення засідання РНБО. "ЕП" в четвер оприлюднила проект рішення РНБО, у якому пропонується визнати незадовільною діяльність уряду й Міністерства палива та енергетики в частині виконання рішень РНБО з питань енергетичної безпеки, затверджених указами президента України.

"Ланцюжок постачальників "Газпром"-RosUkrEnergo-"Укргаз-Енерго" деяким бізнес-гурпам відверто не подобається, яку б ціну за газ він не пропонував Україні. Ведуться розмови про газопроводи, альтернативні російським, робляться спроби домовитися з тією же Москвою про альтернативні RosUkrEnergo поставки середньоазіатського й російського газу. Так що сьогоднішній конфлікт навколо поставок газу із втягуванням РНБО - це всього лише дрібна сутичка у великій континентальній війні за контроль над газотранспортними артеріями й, отже, доходами від їхньої експлуатації", - сказав він.

Експерт відзначив, що окремі бізнес-групи в Україні, зокрема ІСД, постійно перебувають у пошуку економічних і політичних приводів для того, щоб впровадити в українську суспільну свідомість думку про необхідність лібералізації українського газового ринку й змусити уряд рухатися в цьому напрямку, переглядаючи домовленості з Російською Федерацією, що створює очевидні ризики.

Реклама:

"Два роки тому ІСД пролобіювали транспортування в Україну 3 мільярдів кубів узбецького газу через офшор з наступним продажем своїм підприємствам. Повторити комбінацію ні в минулому, ні в нинішньому році не вдається", - сказав А.Єрмолаєв.

"Проблема, насправді, у тім, що в Україні є дуже впливові сили, які роблять ставку на загострення в найближчому майбутньому відносин між Києвом і Москвою, у тому числі й по газу. На жаль, учорашній месидж президента України Віктора Ющенка про західний вектор країни лише підливає масла у вогонь. Наскільки це вигідно для країни - ставати заручником боротьби транснаціональних компаній і ядерних держав за енергоресурси - велике питання. Досвід 2005 року скоріше свідчить, що пуття нам у цьому особливого немає", - додав експерт.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що дії РНБО можуть бути спрямовані на попередження висновку нових домовленостей між Україною й Російською Федерацією, які готувалися Міністерством палива та енергетики України на чолі з Юрієм Бойком.

"Дії РНБО можуть бути спрямовані на те, щоб ще раз проаналізувати й, можливо, попередити рішення, які готувалися Юрієм Бойком і його російськими колегами", - сказав він в інтерв'ю агентству.

"Проект рішення РНБО - початок глобальної економічної війни між Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента", - уважає експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко.

На думку експерта, починається передвиборна кампанія, й ослаблення уряду й прем'єра через штучно створювані кризи буде розглядатися як одна із цілей для забезпечення більш високого результату опозиційних партій на виборах.

Член тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування ситуації на ринку природного газу, депутат від Партії Регіонів Василь Кісельов також вважає викладені в протоколах факти помстою уряду в умовах політичної кризи.

Крім цього, експерти відзначають й економічний лобізм певних бізнес-груп, відбитий у протоколах.

"Проект рішення РНБО може бути реакцією, помстою бізнес-групи Гайдука-Тарути у зв'язку з останнім конфліктом з газовиками й відключенням від поставок палива", - вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко.

За словами виконавчого директора компанії UPECO Сергія Куюна, у протоколах також відкрито лобіюються інтереси компанії Vanco International, що хоче розробляти український шельф Чорного моря.

Експерти також покритикували викладені в протоколах факти про недоліки в енергетичній сфері.

Куюн відзначив неконструктивну критику політики уряду в сфері транспортування нафти, зокрема, недостатній розвиток Євро-Атлантичного нафтотранспортного коридору (транспортування каспійської нафти) і нафтопроводу "Одеса-Броди".

"Навряд чи чиновникам РНБО невідомо, що на сьогоднішній день обсягів каспійської нафти недостатньо, щоб завантажити навіть пріоритетний маршрут Баку-Тбілісі-Джейхан", - повідомив він.

На думку Кисельова, також не відповідає дійсності обвинувачення уряду в провалі міжнародних проектів з видобутку енергоносіїв.

"За повідомленнями ЗМІ, уже наприкінці червня представництво НАК "Нафтогаз України" у Єгипті готове оголосити тендер на початок геологорозвідувальних робіт на нафтогазоносних блоках у цій країні", - сказав депутат.

Експерти також відзначають, що події, які в протоколах РНБО інкримінуються в провину Кабміну прем'єр-міністра Віктора Януковича, мали місце при попередніх урядах.

"Не зайвим буде нагадати, що саме ЗАТ "Укргаз-Енерго" з'явилося в результаті домовленостей уряду Єханурова й тодішнього керівництва "Нафтогаза" з російською стороною при повнім благословенні Віктора Ющенка", - відзначає Бутко.

"Інтерфакс-Україна", "Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!