Україна поки не готова до світових цін на енергоресурси - Янукович

Четвер, 14 червня 2007, 18:30

Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що Україна поки не готова до світових цін на енергоресурси.

Про це він сказав на прес-конференції в четвер у Полтаві.

"Сьогодні ми до цього не готові", - сказав прем'єр, додавши, що "ми проти цього категорично".

За словами Януковича, в Україні буде проводитися гнучка політика, щоб щороку була можливість за рахунок впровадження нових технологій скорочувати обсяг споживання енергоресурсів.

Реклама:

Прем'єр підкреслив, що в підсумку Україна прийде до світових цін. За його словами, Україна має намір працювати зі своїми партнерами, щоб знайти компроміс у ціноутворенні на поставки газу.

Янукович зазначив, що питання про ціну поставок до України газу виникає щороку. "Щороку йде перетягання цього канату, тому що кожна сторона захищає свої інтереси", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що час даремно не витрачений, і побудовані "здорові відносини з нашими партнерами".

"Ніяких загроз я не бачу. Цей процес (переговорів щодо ціни на газ) буде проходити цивілізовано, а ми будемо обов'язково захищати нашого вітчизняного виробника", - сказав Янукович.

На думку прем'єра, заяви окремих політиків про необхідність для України погодитися на європейську ціну на газ є безвідповідальними.

Як відомо, ціна імпортованого в країну природного газу з 1 січня 2007 року зросла з $95 до $130 за 1 тис. куб. м на кордоні Росія-Україна. Єдиним постачальником природного газу до України є RosUkrEnergo AG (Швейцарія).

Міністерство економіки прогнозує, що ціна імпортного природного газу для України в 2008 році складе близько $140 за 1 тис. куб. м, збільшившись за рахунок інфляції, тоді як у даний час вона складає $130 за тис. куб. м.

У свою чергу міністр палива та енергетики Юрій Бойко зазначив, що Мінпаливенерго прогнозує, що ціна газу зросте на очікувану інфляцію 7,5% (що означає її зростання до $139,75 за 1 тис. куб. м).

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!