СНІД може знизити економічне зростання в Україні на 6% - Всесвітній банк

Вівторок, 12 червня 2007, 14:01

Епідемія ВІЛ/СНІД в Україні може загальмувати темпи економічного зростання в країні й знизити його на 6%, такі результати дослідження "Соціально-економічні наслідки ВІЛ/СНІД в Україні", проведеного МБФ "Альянс із ВІЛ/СНІД в Україні" разом із представництвом Всесвітнього Банку в Україні.

Про це повідомив директор Всесвітнього Банку по Україні, Бєларусі й Молдові Піл Бермінгхем на прес-конференції у вівторок у Києві.

Як відзначив консультант програм з охорони здоров'я Всесвітнього Банку Ігор Олійник, "епідемія стає масштабнішою з кожним роком, може призвести до зниження продуктивності праці й дуже високих витрат на охорону здоров'я".

Виконавчий директор Альянсу Андрій Клепіков відзначив, що загальне число інфікованих в 2014 році може сягнути 820 тис. чоловік, більшість яких буде перебувати в найбільш працездатному віці.

Реклама:

За його словами, "відсутність фінансової підтримки з боку уряду є основною перешкодою в боротьбі з епідемією".

У свою чергу Бермінгхем заявив, що гроші не є проблемою. "Гроші є, але вони не використовуються", - відзначив він.

Бермінгхем підкреслив, що Всесвітній Банк готовий надати Україні кредит обсягом 60 млн. дол. (близько 300 млн. грн) для боротьби із проблемою ВІЛ/СНІД у випадку, якщо уряд розробить якісний план дій.

За даними епідеміолога Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Міністерста охорони здоров'я України Юрія Круглова, поширення епідемії згодом набуває нових особливостей.

"До 2004 року основним шляхом поширення захворювання була ін'єкційна наркоманія (близько 60%), що зводило коло інфікованих безпосередньо до наркоманів і їхнього оточення, то сучасні тенденції свідчать про те, що захворювання може почати поширюватися серед населення взагалі", - сказав Круглов.

Фахівці вважають, що ускладнення ситуації з боротьбою з ВІЛ/СНІД призведуть до погіршення демографічної ситуації в Україні.

"До 2014 р. населення України скоротиться до 44,2 млн., а зі СНІДом ми втратимо ще близько півмільйона", - підкреслив Круглов.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!