Узгоджені дії окремих металургійних підприємств загрожують енергетичній безпеці держави - Укргаз-Енерго

П'ятниця, 1 червня 2007, 14:48

ЗАТ "Укргаз-Енерго" заявляє про кризову ситуацію, що склалася внаслідок саботування норм діючого законодавства менеджментом і власниками низки приватних промислових підприємств та загрожує належній підготовці до опалювального сезону, повідомили "ЕП" в компанії.

В квітні 2007 року всім контрагентам ЗАТ "Укргаз-Енерго" було надіслано додаткові угоди щодо умов постачання природного газу у травні. В угодах передбачено включення до договірної ціни газу витрат із зберігання природного газу. "Укргаз-Енерго" надало детальне обґрунтування правомірності включення додаткових витрат до вартості природного газу.

Зокрема було наголошено, що діючі норми законодавства щодо ціни реалізації природного газу передбачають включення до неї крім граничної ціни також витрат із зберігання газу (постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2006 року № 605).

Для безперебійного постачання газу споживачам протягом опалювального сезону та забезпечення газового балансу країни ЗАТ "Укргаз-Енерго" протягом 2007 року планує довести запаси природного газу в підземних сховищах газу до 15 мільярдів куб. метрів. У зв’язку з цим компанія несе дуже значні витрати із зберігання природного газу. При цьому з початку поточного року ЗАТ "Укргаз-Енерго" сплачено понад 4 мільярди гривень податків та обов’язкових зборів до бюджетів усіх рівнів.

Реклама:

З метою уникнення різкого зростання ціни газу для вітчизняних споживачів на початку опалювального сезону 2007 року та відповідно до норм діючого законодавства витрати із зберігання газу, починаючи з 1 травня 2007 року, рівномірно розподілено шляхом включення до договірної ціни природного газу у розмірі 20,00 гривень за 1000 куб. м. При цьому тариф на природний газ, який постачається ЗАТ "Укргаз-Енерго", залишається на 12 грн. нижчим від встановленої Урядом граничної ціни газу і складає 708 грн. за тисячу кубометрів.

З позицією ЗАТ "Укргаз-Енерго" щодо єдиних і недискримінаційних умов продажу газу погодилися понад 200 клієнтів компанії (в тому числі найбільші хімічні, металургійні і цементні заводи), які протягом квітня-травня уклали угоди на постачання природного газу за ціною, що включає витрати на його зберігання.

Разом з тим для одержання газу на привілейованих умовах декілька приватних металургійних підприємств (переважно входять до складу корпорації ІСД, а також ММК ім. Ілліча), ігноруючи норми діючого законодавства і договірну базу, свідомо та організовано блокували процес укладання угод на травень-червень поточного року. Окрім того, лобістські та профспілкові організації металургів намагаються створити штучну напругу в суспільстві, заявляючи про критичне погіршення фінансових показників галузі, що в умовах стрімкого зростання цін на металургійну продукцію повністю не відповідає дійсності.

ЗАТ "Укргаз-Енерго" наголошує, що не підписання додаткових угод щодо ціни газу окремими підприємствами призводить згідно з нормами законодавства до визнання договорів на постачання газу такими, що не відбулися. Отже, ЗАТ "Укргаз-Енерго" не має жодних підстав і зобов’язань щодо постачання газу цим підприємствам. Враховуючи вищезазначене, з метою уникнення несанкціонованого споживання у травні-червні поточного року належного компанії природного газу ЗАТ "Укргаз-Енерго" направило ОДУ ДК "Укртрансгаз" перелік підприємств, з якими не укладено додаткові угоди щодо суттєвих умов постачання газу.

Компанія наголошує, що і надалі здійснюватиме постачання газу відповідно до норм чинного законодавства, а відповідальність за можливий зрив підготовки до опалювального сезону, погіршення виробничих показників металургійної галузі несуть менеджмент та власники приватних підприємств, які фактично саботують процес укладання угод щодо постачання природного газу і наполягають на безпідставних привілеях для власних прибуткових компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!