Естонія затримала будівництво Північноєвропейського газопроводу

Понеділок, 7 травня 2007, 12:55

Прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп відмовився прийняти голову ради директорів оператора Північноєвропейського газопроводу, компанії Nord Stream Герхарда Шредера, пише видання Газета.

Тим самим обговорення маршруту газопроводу, який повинен пройти по дну Балтійського моря, було відкладене на невизначений термін.

Передбачалося, що колишній канцлер Німеччини приїде до Естонії 8 травня. На зустрічі з прем'єр-міністром республіки він мав намір обговорити перенесення маршруту газопроводу Nord Stream з фінських вод в естонські.

Шредер також збирався прискорити оформлення документів на дослідження вод. Раніше естонська влада заявляла, що клопотання невірно оформлене і його повторний розгляд займе чотири місяці.

Реклама:

Як повідомив естонській газеті "СЛ Ихтулехт" міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает, у країні вважають необ'єктивними коментарі Шредера, який заявив, що перенесення пам'ятника Воїну-визволителю із центра Таллінну може розцінюватися як образа росіянам, що воювали проти фашизму.

Крім того, міністр економіки й комунікацій Естонії Юхан Партс підкреслив необхідність оцінки впливу газопроводу на навколишнє середовище й закликав оцінити всі варіанти прокладки Nord Stream, у тому числі й наземний.

Магістральний газопровід Nord Stream повинен з'єднати Росію і Євросоюз, поставляючи європейцям до 55 мільярдів кубометрів газу в рік і постачаючи газом понад 20 мільйонів домашніх господарств. Газопровід, що спільно будують "Газпром", BASF й E.ON AG, планується увести до експлуатації в 2010 році.

Після перенесення пам'ятника великі російські супермаркети оголосили бойкот естонським товарам, "Російські залізниці" перестали оформляти перевезення нафтопродуктів у республіку, а кілька російських компаній оголосили про припинення фінансування своїх естонських проектів.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!