"Військовий соціалізм" у дії: Чавес погрожує націоналізувати банки та сталь

П'ятниця, 4 травня 2007, 11:41

Президент Венесуели Уго Чавес погрожує націоналізацією працюючих в країні приватних банків, а також найбільшої сталеливарної компанії.

Однак, за його словами, до націоналізації справа може і не дійти, якщо ці компанії почнуть працювати в "державних інтересах".

Чавес думає, що пріоритетом роботи приватних банків повинні стати внутрішні позики, а сталеливарна компанія Ternium-Sidor зобов’язана постачати на місцевий ринок свою продукцію за низькими цінами.

Реклама:

Ця заява пролунала через кілька днів після націоналізації останньої приватної нафтової компанії.

"Приватні банки повинні в пріоритетному порядку фінансувати промисловий сектор Венесуели по низьких ставках", - заявив Уго Чавес.

Він додав, якщо банки відмовляться зробити це, то краще їх націоналізувати і змусити "працювати для розвитку країни, а не займатися (фінансовими) спекуляціями і заробляти величезні статки".

Однак неясно, чи йшла мова про місцеві банки чи про іноземні компанії, котрі мають свої філії у Венесуелі.

Уго Чавес упритул зайнявся націоналізацією у значних масштабах після своєї перемоги на президентських виборах у січні 2007 року.

Як результат найбільша телекомунікаційна компанія CANTV, сектор електроенергетики і нафтопереробні підприємства перейшли під державний контроль.

Тим часом продовжується боротьба за майбутнє нафтовидобутку в районі ріки Оріноко.

Уряд Венесуели погрозив американській фірмі Conoco-Phillips вигнанням із країни, якщо вона не погодиться з планом націоналізації своїх багатомільярдних інвестицій у країні.

Conoco-Phillips - одна з п’яти великих компаній в енергетичному секторі, що відмовляється прийняти пропоновані владою Венесуели умови націоналізації.

Переговори про розміри компенсації тривають.

Компанії хотіли б зберегти міноритарну участь у майбутній розробці націоналізованих нафтових родовищ. В даний час нафтові резерви оцінюються в 30 млрд доларів, однак багато фахівців думають, що їхня оцінка сильно занижена.

"Бі-Бі-Сі"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!