ЄБРР профінансує українське енергозбереження на 250 млн. євро

Вівторок, 29 травня 2007, 14:48

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) планує направити не менш ніж EUR250 млн. на кредитування проектів у сфері енергозбереження в Україні в 2007 році, у тому числі, через кредитну лінію для українських банків на EUR100 млн.

Про це повідомив директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв.

"Як мінімум EUR250 млн. - можна говорити, що це проекти енергозберігаючі цього року", - сказав Захарієв на прес-конференції у вівторок.

За його словами, ЄБРР має намір кредитувати прямо енергозберігаючі проекти великих українських підприємств, а середні підприємства будуть отримувати відповідну кредитну і консультаційну підтримку в рамках програми підвищення енергоефективності в Україні (UKEEP), для реалізації якої ЄБРР відкрив кредитну лінію для українських банків на EUR100 млн.

Реклама:

Директор ЄБРР в Україні нагадав, що в UKEEP на сьогодні беруть участь Укрексімбанк (наданий кредит на $50 млн. на сім років, включаючи дворічний пільговий період) і Кредитпромбанк ($10 млн.). При цьому за його словами, кількість банків-учасників програми може розширитися до трьох-п'яти.

За словами фінансиста, за успішної реалізації першого етапу UKEEP можливе її продовження - на другому етапі планується розширення роботи з невеликими позичальниками в житлово-комунальній сфері.

Щодо фінансування великих проектів, Захарієв нагадав, що на початку року ЄБРР домовився щодо надання кредиту на $150 млн. для фінансування будівництва когенераційної установки на Алчевському металургійному комбінаті (АМК, Луганська обл.), введення до експлуатації якої дасть значний енергозберігаючий ефект.

При цьому, за його словами, зараз ведуться переговори з ще одним з найбільших металургійних комбінатів щодо реалізації аналогічного проекту.

Крім того, він повідомив, що ЄБРР веде переговори з НАК "Нафтогаз України" та його структурами про реалізацію проектів щодо підвищення ефективності нафто-газотранспортних систем України. Крім того, за його словами, активно ведуться переговори з Національною енергетичною компанією "Укренерго" щодо проекту будівництва високовольтної лінії електропередачі Рівне-Київ, із загальним обсягом фінансування EUR300 млн.

"Там EUR300 млн., що ми будемо фінансувати разом з Європейським інвестиційним банком. Це теж фактично енергозберігаючий проект, тому що він збалансує систему та дозволить значно зменшити витрати на транспортування електроенергії", - пояснив Захарієв.

Європейський банк реконструкції та розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. За даними на 31 грудня 2006 року, він узяв на себе зобов'язання щодо надання інвестицій на суму EUR2,87 млрд. у рамках понад 130 проектів в Україні. ЄБРР у 2007 році планує збільшити інвестиції в Україну до EUR1 млрд., тоді як у 2006 вони склали EUR797 млн.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!