Посуха змусить аграріїв пересіяти 400 тис. га сільгоспкультур

П'ятниця, 25 травня 2007, 12:03

Міністерство аграрної політики вважає за необхідне пересів 400 тис. га сільськогосподарських культур у зв’язку із посухою.

"Відповідно до узагальнених даних, станом на 24 травня пересіванню підлягає 400 тис. га площ, з яких 43 тис. га, – пересіяно. За оперативною інформацією, загальна площа сільгоспкультур, охоплених ґрунтовою засухою, протягом останнього тижня збільшилася", – сказано в повідомленні прес-служби Мінагрополітіки.

Внаслідок погодних умов, що склалися – за даними Гідрометеорологічного центру, до кінця травня істотних змін погоди в Україні не очікується, переважатиме суха жарка погода практично на всій території України – прогнозується посилення посухи і збільшення посівних площ, охоплених нею.

У Департаменті ринків рослинництва Мінагрополітіки відзначили, що для озимих культур погіршення агрометеорологічних умов співпало з критичним періодом розвитку – формуванням колоса, а недолік вологи в цей період розвитку, коли урожай найбільшою мірою залежить від вологозабезпечення рослин, призводить до його істотного зниження.

Реклама:

Для зростання і розвитку ранніх ярин зернових погодні умови складаються незадовільно, починаючи з посівного періоду, за винятком північних і західних областей.

У прес-службі повідомили, що згідно з наказом Мінагрополітіки № 336 від 18 травня, в регіонах, охоплених посухою, зокрема в Херсонській, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській, Черкаській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській і Вінницькій областях, для обстеження посівів сільгоспкультур працюють робочі групи під керівництвом заступника міністра аграрної політики.

Зараз Мінагрополітіки спільно з іншими органами виконавчої влади і Українською академією аграрних наук за результатами аналізу ситуації готують для розгляду в Кабінеті Міністрів проекти актів, спрямованих на подолання наслідків посухи, забезпечення виробництва сільгосппродукції в необхідних обсягах і формування продовольчих ресурсів.

Як повідомлялося, сільськогосподарські підприємства всіх форм власності станом на 23 травня засівали 8,1 млн. га ярових зернових і зернобобових культур, що становить 102% від плану.

Гідрометеорологічний центр заявляє про значне зниження врожайності ранніх зернових культур у зв’язку з жаркою погодою і посухою.

Мінаграрополітіки прогнозував урожай зерна до 38 млн. тонн в 2007 році, а в 2006 році урожай зерна і зернобобових культур становив 34,1 млн. тонн.

За матеріалами агентства "Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!