6 країн СНД сформували енергетичний ринок. України там нема

П'ятниця, 25 травня 2007, 16:02

Шість країн Співдружності Незалежних Держав підписали угоду про формування спільного електроенергетичного ринку СНД.

Про це повідомив на прес-конференції прем'єр-міністр РФ Міхаіл Фрадков.

Як інформує Інтерфакс-Україна, підписи під цією угодою поставили представники делегацій Росії, Казахстану, Білорусі, Киргизстану, Таджикистану та Вірменії на саміті в Ялті в п'ятницю.

Фрадков підкреслив, що "не всі (країни-члени СНД) свій підпис поставили, але було визнано доцільним продовжити роботу в рамках завізованого та підписаного більшістю країн-членів цієї угоди".

Реклама:

"Це дуже корисна домовленість, яка розширює можливості торгівлі електрикою, що створює необхідні умови для того, щоб забезпечити рівний доступ споживачам на просторі СНД до енергетичних можливостей наших країн", – сказав прем'єр РФ.

"Це серйозний крок у напрямку поглиблення інтеграції на економічному просторі СНД", – додав Фрадков.

Прем'єр-міністр Таджикистану Акіл Акілов зазначив, що "створення спільного електроенергетичного ринку – це не нове, і для цього є основа".

Він підкреслив, що республіки Центральної Азії, крім Туркменістану, працюють за паралельною електроенергетичною схемою.

Крім того, Акілов підкреслив, що Таджикистан залежить від сезонних факторів в енергозабезпеченні. Так, за його словами, влітку республіка може поставляти електроенергію навіть до Росії, але взимку має потребу в поставках ззовні.

Зауважимо зі свого боку, що вчора міністр палива та енергетики України Юрій Бойко проінформував через власну прес-службу, що виступає за створення єдиного ринку електроенергії в СНД. "Саме цього Україна очікує від засідання ради голів урядів держав співдружності", – процитувала прес-служба Мінпаливенерго слова міністра.

Водночас 15 травня у Кракові, виступаючи на сесії саміту "Стратегії розвитку національних секторів енергетики", президент України Віктор Ющенко наголосив на надзвичайній важливості для України "повноцінного приєднання" до Європейської енергосистеми UCTE з послідовним збільшенням експорту електроенергії в європейські країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!