Квоти на вилов риби продаватимуть на аукціонах?

П'ятниця, 25 травня 2007, 17:00

Державний комітет рибного господарства ініціює продаж квот на вилов риби на аукціонах.

Про це під час брифінгу повідомив голова Держрибгоспу Сергій Сочнєв.

"Я вважаю, що правильно квоти не розподіляти, а продавати на аукціоні... Держава від цього виграє", – сказав він.

Сочнєв повідомив, що цю пропозиції Держрибгосп буде виносити на розгляд Кабінетом Міністрів.

Реклама:

Він зазначив, що зараз квоти й ліцензії на вилов риби видаються комітетом, уточнивши, що до того, як він прийшов на посаду голови Держрибгоспу, у галузі існувала корупція, і фактично квоти нелегально продавалися користувачам, а не розподілялися на безкоштовній основі.

"Рибінспекція повинна займатися охороною, а не збиранням грошей з користувачів... Це було до мене, зараз цього не буде", – підкреслив він.

За його словами, також необхідно посилити інструкції з вилову риби, зокрема для того, щоб судно вийшло в море, воно повинне мати повне оснащення.

Він також сказав, що користувачі повинні одержувати квоти в тих розмірах, які їм необхідні.

При цьому голова Держрибгоспу навів приклад, що в більшості випадків користувачі одержують невелику квоту на вилов, наприклад, у розмірі 100 кг, а фактично виловлюють тисячі тонн риби.

Для зниження до мінімуму можливості браконьєрства, голова Держрибгоспу пропонує, щоб на кожному судні, яке виходить на вилов риби, перебував інспектор, який би стежив за обсягами улову, щоб той не перевищував видану даному користувачеві квоту.

На його думку, для більш твердого контролю вилову риби, крім інспекторів на судах, на березі повинні перебувати приймальні пункти рибохорони.

Сочнєв повідомив журналістам, що зараз практично вся рибна галузь працює за нелегальними схемами, обсяг тіньового ринку становить $1-1,5 млрд.

Загальний обсяг вилову риби в Україні за підсумками 2006 року становив 280 тис. тонн, з яких 145 тис. тонн – океанічний вилов, 46,8 тис. тонн – вилов в Азовсько-Чорноморському басейні.

Як повідомляло агентство, на початку травня Кабмін дозволив Держрибгоспу здійснювати ліцензування діяльності, пов'язаної із промисловим виловом риби.

У листопаді 2006 року Кабмін створив Державний комітет рибного господарства, що здійснює свою діяльність під управлінням Міністерства аграрної політики.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!