"Нафтогаз" попросив силовиків вивчити правомірність скасування зборів акціонерів "Укртатнафти"

П'ятниця, 25 травня 2007, 17:57

НАК "Нафтогаз України" просить Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки й Генеральну прокуратуру перевірити правомірність скасування загальних зборів акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", що повинні було відбутися 23 травня.

Про це йдеться в офіційних зверненнях компанії.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" ініціював чергові загальні збори акціонерів "Укртатнафти" 23 травня 2007 року в Кременчуці, на території нафтопереробного заводу.

Порядок денний зборів містив питання про зміну складу спостережної ради, ревізійної комісії та правління товариства, про внесення змін до його уставу і внутрішніх положень, а також про розподіл прибутку підприємства за 2006 рік.

Реклама:

"Нафтогаз" також ініціював проведення 22 червня 2007 року позачергових загальних зборів акціонерів "Укртатнафти" з такими ж питаннями, але вже в Києві, в офісі НАКу.

Пізніше Міністерство земельних і майнових відносин Татарстану й "Татнєфть" (РФ) звинуватили "Нафтогаз України" у спробі незаконно одержати контроль над "Укртатнафтою" через "прийняття рішень про зміну уставу й зміну менеджменту фіктивними зборами акціонерів".

Татарстанські акціонери також звернулися до уряду України із проханням втрутитися в конфлікт навколо Кременчуцького НПЗ.

Як повідомив голова правління "Укртатнафти" Сергій Глушко, заплановані на 23 травня загальні збори акціонерів АТ не відбулися через неявку до місця їх проведення представників основних акціонерів.

Згодом правління ЗАТ "Укртатнафта" вирішило скасувати ці збори, пославшись на відповідне звернення НАК "Нафтогаз України", який володіє 43,054% голосів.

У той же час в "Нафтогазі України" повідомили, що не ініціювали скасування зборів акціонерів 23 травня і не зверталися з подібним проханням до правління ЗАТ.

Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров у травні 2007 року доручив Фонду держмайна України підготувати проект рішення Кабінету міністрів про передачу держпакету акцій "Укртатнафти" до управління уряду.

"Укртатнафта" створена в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку різних сортів нафти й газового конденсату з річним завантаженням 18,6 млн. тонн.

Акціонерам з Татарстану належить у цілому більше 55% акцій "Укртатнафти", у тому числі Фонду держмайна Татарстану - 28,778% акцій, "Татнєфті" - 8,613% акцій, а контрольованим "Татнєфть" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% та 8,336% акцій відповідно.

Державний пакет акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054% статутного фонду АТ нині перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!