У Бахматюка відсудили всі труби

П'ятниця, 18 травня 2007, 13:06

Учора Вищий господарський суд (ВХС) скасував прийняте в грудні 2006 року Луцьким міжрайонним судом рішення про продовження терміну дії договорів на користування розподільними газопроводами між компанією "Газ України" і шістьома західноукраїнськими облгазами - ВАТ "Волиньгаз", "Закарпатгаз", "Львівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Чернівцігаз" й "Чернігівгаз".

В "Нафтогазі" учора заявили, що рішення суду означає, що "протягом п'яти місяців облгази Олега Бахматюка незаконно користувалися державними газорозподільними мережами". А високопоставлене джерело у Мінпаливенерго повідомило, що "найближчим часом відомство подасть скаргу в Генпрокуратуру й це може стати предметом карного розгляду".

Юрист компанії "Пєсков и партнери" Геннадій Пєсков упевнений, що після рішення ВГС "у діях керівництва облгазів ГПУ при бажанні дійсно може знайти склад злочину". Пан Бахматюк учора був недоступний для коментарів - його мобільний телефон не відповідав.
Наприкінці 2006 року НАК "Нафтогаз України" провела ревізію виконання облгазами ув'язнених з "Газом України" в 2001 році договорів на користування розподільними газопроводами.

За підсумками ревізії було ухвалене рішення не продовжувати контракти з облгазами, що належать підприємцеві Олегу Бахматюку. Однак у грудні 2006 року Луцький міжрайонний суд своїм рішенням продовжив укладені договори. Пізніше "Нафтогазу" вдалося домогтися передачі розподільних мереж "Черновцігазу" на баланс дочірнього підприємства "Газа України" - "Укргазмережі".

Реклама:

Інші п'ять облгазів зберегли належні їм газорозподільні мережі. Втім, з тих пір Олег Бахматюк придбав у структур, підконтрольних народному депутатові фракції БЮТ Богдану Губському, 26,42% "Вінницягазу" й 22,64% "Сумигазу".

Член комітету з ПЕК Верховної ради Володимир Бронніков уважає, що прийняте ВХС рішення дозволить "Газу України" уже найближчим часом повернути контроль над мережами облгазів. "Єдина перешкода в питанні повернення контролю ліквідовано, причому відразу для всіх облгазів,- відзначає пан Бронников.- Якщо НАК буде діяти оперативно, до кінця травня в облгазів Олега Бахматюка газорозподільних мереж взагалі не залишиться".

Учора прес-секретар "Газу України" Олексій Ткач підтвердив, що "найближчим часом "Укргазмережі" почнуть переводити газорозподільні мережі західноукраїнських облгазів на свій баланс".

"Коммерсант-Украина"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!