Рівень використання піратського ПО в Україні - 84%

Вівторок, 15 травня 2007, 15:03

Рівень використання нелегального програмного забезпечення (ПО) в Україні в 2006 році склав 84%.

Про це повідомив глава міжнародної асоціації виробників ПО Business Software Alliance (BSA) Жан Поль Серан (Jean-Paul Seuren) на прес-конференції у вівторок.

За даними експертів, Україна залишається в списку 20 країн з найвищим рівнем використання нелегального ПО у світі, серед яких знаходяться такі держави як Вірменія (рівень піратства - 95%), В'єтнам (88%), Пакистан (86%), Алжир (84%), Китай (82%).

Як зазначив Серан, цього року Росія залишила цей список. Рівень використання нелегального ПО в Росії в 2006 році склав 80% проти 83% у 2005 році.

Реклама:

Як повідомив у ході конференції ведучий аналітик дослідницької компанії International Data Corp. (IDC) Тимур Фарукшин, цього року показник очікується приблизно на такому ж рівні. При цьому він зазначив, що прогнозувати рівень піратства досить складно.

За його словами зниження рівня піратства торік, зокрема, пов'язане зі зростанням продажів ноутбуків, що продаються вже з передвстановленим ПО.

Незважаючи на це, РФ залишається в списку країн, де правовласники недоотримують більше всього прибутку від використання неліцензійного ПО. Торік виробники ПО в Росії понесли збитки від піратів у розмірі $2,2 млрд.

В Франції цей показник складає $2,7 млрд., у Китаї - $5,4 млрд., а найбільші втрати правовласники несуть у США - $7,3 млрд., при тому, що в середньому рівень піратства в цій країні складає 21% і є найнижчим у світі, зазначив Серан.

За даними IDC, ринок ПО в РФ буде зростати в середньому на 21% у період з 2006 року по 2011 рік. При цьому в найближчі 5 років ІТ-сектор стане причиною появи понад 450 тис. нових робочих місць. У 2011 році відповідні податкові надходження збільшаться до $4,5 млрд. (зараз біля $1,1 млрд.), зазначив він.

Інтерфакс

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!