Тимонькін: Ціни на нерухомість не падатимуть, поки не почнуть дуже багато будувати

Вівторок, 15 травня 2007, 15:18

Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін вважає, що тривалого зниження цін на нерухомість не буде доти, доки не відбудеться якісного збільшення споруджуваних і житлових площ, що вводять в експлуатацію, повідомила прес-служба банку.

"У Києві, де зосереджено найбільший платоспроможний попит, в останні роки будується стабільно близько одного мільйона квадратних метрів, тоді як потрібно мінімум у два рази більше. Щодо цього ми по-поганому унікальна країна, у якій, незважаючи на наявність величезного попиту, фізичні обсяги будівництва житла вже котрий рік практично не ростуть", - заявив Борис Тимонькін.

"І це - незважаючи на скажений ріст цін, що у будь-якій нормальній ринковій економіці викликав би, нехай і із затримкою на пару років, збільшення пропозиції. Причин багато, на них необхідно зупинятися окремо. Але факт залишається фактом - грошова маса й доходи населення ростуть значно швидше, ніж обсяги будівництва", - відзначає Тимонькін.

Коментуючи прогнози обвалу цін на ринку нерухомості, глава "Укрсоцбанку" відзначив, що говорити про повний провал ринку не доводиться, оскільки йому об'єктивно потрібно більше житлоплощі.

Реклама:

"Корекція ринку, якщо й відбудеться, буде короткочасною. Ціни торік виросли майже на дві третини - у майбутньому можуть на третину впасти. Але потім знову підуть у ріст. Про це свідчить і досвід абсолютної більшості країн, які у свій час пережили значні падіння вартості нерухомості", - прогнозує Тимонькін.

Нагадаємо, якщо в радянські часи в Україні будувалося близько 22 млн. кв. м житла на рік, то зараз будується близько 8 млн. квадратних метрів.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!