"Нафтогаз" обіцяє зменшити тарифи на газ для населення

Вівторок, 15 травня 2007, 17:12

Робоча група Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" розробляє єдину цінову політику на природний газ для населення з метою зменшення тарифів й усунення зловживань із боку газопостачальних організацій (облгазів) у регіонах при підрахунку спожитих обсягів палива.

Про це повідомила прес-служба компанії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 8 грудня 2006 року №1697 "Про заходи щодо подальшого вдосконалювання механізму забезпечення природним газом вітчизняних споживачів" Національна комісія регулювання електроенергетики за узгодженням з Міністерством економіки з 1 січня 2007 року впровадила роздрібні ціни на природний газ для населення, диференційовані залежно від річного обсягу споживання.

"Однак протягом перших трьох місяців функціонування диференційованої системи оплати спожитого природного газу були зафіксовані численні звернення й скарги громадян на діяльність облгазів", - сказано в повідомленні.

Реклама:

Перевірка, проведена "Нафтогазом України", засвідчила багаторазові факти порушень із боку облгазів при нарахуванні споживачам завищених обсягів й, відповідно, завищених сум до оплати за газ.

На думку компанії, саме маніпуляції облгазів з обсягами спожитого палива привели до дестабілізації ситуації в ланцюжку взаємодії "постачальник газу - населення".

Особливу увагу "Нафтогаз України" звертає на зростання заборгованості за спожите паливо, що виникло через неможливість великої частини населення оплачувати завищені обсяги палива.

Таким чином, з метою посилення державного контролю над роботою облгазів й урегулювання відносин між постачальником і споживачами палива робоча група "Нафтогазу України" запропонувала програму вирішення кризової ситуації.

План дій компанії дасть змогу населенню зменшити суми платежів за паливо й вирішити проблему низького рівня платежів за спожитий газ.

Програма передбачає встановлення єдиної ціни на природний газ для населення, що унеможливить порушення з боку облгазів.

Також компанія здійснить для соціально незахищених верств населення заміну старих опалювальних котлів і встановлення нових енергозберігаючих систем опалення.

Впровадження цих заходів дасть можливість населенню заощадити понад 2 млрд. куб. м за рік природного газу на опалення приміщень.

Як повідомляло агентство, 19 грудня 2006 року НКРЕ затвердила тарифи на газ для населення, диференційовані залежно від річного обсягу споживання й наявності лічильників газу, на рівні 31,5 коп. - 1,29 гривні/куб. м з 1 січня 2007 року.

Зокрема, тариф на газ для населення, що використовує менш 2,5 тис. куб. м гази/рік за наявності лічильника встановлений на рівні - 31,5 коп./куб. м; при відсутності лічильника - 34,5 коп./куб. м; за споживання 2,5-6 тис. куб. м /рік за наявності лічильника - 47,8 коп./куб. м, за відсутності - 52,6 коп./куб. м; при споживанні 6-12 тис. куб. м/рік за наявності лічильника - 98 коп./куб. м, за відсутності - 1,078 гривні/куб. м; і при споживанні більше 12 тис. куб. м/рік за наявності лічильника 1,173 гривні/куб. м, за відсутності - 1,29 гривні/куб. м.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!