ФДМ пропонують акції обленерго на пільгових умовах

Понеділок, 14 травня 2007, 13:53

Компанія VS Energy запропонувала Фонду держмайна зберегти 25%+1 акцію ВАТ "Одесаобленерго", навіть якщо фонд не стане викуповувати свою частину додаткової емісії акцій підприємства.

Про це повідомив прес-секретар VS Energy Ukraine Володимир Дунаєв, пише в понеділок "Коммерсант-Украина".

"Ми офіційно повідомили Фонд держмайна про таку можливість", - повідомив він.

Прес-секретар ФДМ Ніна Яворська підтвердила, що фонд одержав пропозицію VS Energy, однак від коментарів з цього приводу відмовилася, пославшись на те, що позиція відомства ще не сформована.

Реклама:

За словами високопоставленого джерела у ФДМ, зараз йде пошук шляхів проведення такої операції, повідомляє видання. Розглядається 3 варіанти: безкоштовна передача акцій фондові, викуп за символічною ціною або передача акцій шляхом підписання спеціальної угоди з основним акціонером.

"Якщо ми досягнемо домовленості про те, що державний пакет залишиться незмінним, то фонд підтримає рішення про утвердження додемісії", - сказав співрозмовник.

У той же час, відзначає видання, схема виходу із кризи в компанії не враховує інтереси третього акціонера – FS Trading.

У компанії кажуть, що не стали купувати акції, тому що не хочуть фінансувати компанію, підконтрольну "сторонній групі акціонерів". "Якщо додаткова емісія акцій буде затверджена, FS Trading може оскаржити її в суді", - заявили в прес-службі.

Домовленість між VS Energy і ФДМ може вплинути і на хід майбутньої приватизації 25% акцій "Одесаобленерго", провести яку планується до кінця року.

За словами директора Інституту приватизації, власності й інвестицій Олександра Рябченко, утвердження додемісії практично робить беззмістовною участь у приватизації компанії "Фінанси і Кредит".

Водночас, аналітик Foyil Securities Роман Захаров вважає, що ФДМ, швидше за все, погодиться на пропозицію VS Energy. "Це дозволить державі зберегти пакет, а також одержати більше коштів від його приватизації через те, що розмір статутного фонду збільшено більш ніж у 3 рази", - зазначив він.

За оцінками "Конкорд Капіталу", ринкова вартість 25%+1 акції компанії зараз складає близько 50 млн. дол.

Як відомо, у вересні 2006 року акціонери "Одесаобленерго" заявили про намір збільшити статутний фонд на 100 млн. грн – до 152,12 млн. грн., а у ФДМ заявили, що рішення було ухвалено без дозволу цього відомства і фонд не збирався приймати участі у викупі акцій, а отже держпакет міг зменшитися майже в 3 рази.

ФДМ пригрозив заблокувати емісію в суді, однак позов так і не подав. Наприкінці квітня акції були випущені й у повному обсязі викуплені структурами VS Energy. Третій акціонер – FS Trading – від права викупу відмовився.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!