НБУ: українська економіка спокійно реагує на політику

Четвер, 10 травня 2007, 18:47

Українська економіка досить спокійно відреагувала на політичні події в державі та показала, що має більш високий "запас міцності", ніж очікувалося.

Про це сьогодні журналістам повідомив виконавчий директор з економічних питань Національного банку Ігор Шумило, передає "Обком" з посиланням на УНІАН.

"Українська економіка виявилася міцнішою, і бізнес, і суспільство зараз на політичні події реагують досить спокійно, і це видно і за курсом наявної валюти, і ви бачите, що зараз підстав для особливих тривог, особливо якщо буде прискорене рішення політичних питань, нема", - сказав Шумило.

Стосовно так званого "запасу міцності економіки" і думки експертів, що на сьогодні українська економіка має запас міцності на два-три місяці, Шумило сказав: "Ви знаєте, що запас міцності української економіки значно вище, і насправді ніхто не очікував такої міцності української економіки. Оцінки більшості експертів протягом 2006 року - початку 2007 року були песимістичнішими, тому що підвищення ціни на газ майже на 80% є серйозним ударом для будь-якої економіки".

Реклама:

При цьому він зазначив, що інше питання, наскільки ці високі темпи економічного зростання є "стабільними та якісними".

"З одного боку - бізнес відреагував досить позитивно, бізнес вкладає зараз значні інвестиції в те, щоб реформуватися і поліпшити свою продуктивність, але багато що залежить від того, як це буде поєднано зі зміною самих державних масивів. Залишається питанням, як це буде сприйнято суспільством, адже насправді потрібні досить істотні та значні, у тому числі і соціально не привабливі, рішення", - сказав Шумило.

Серед таких непопулярних рішень він назвав зменшення кількості соціальних пільг, залишивши їх тільки групам населення, які дійсно цього потребують, зменшення частки державної власності, а також зменшення частки ВВП, що перерозподіляться через бюджет.

Також, на думку Шумила, необхідно знайти вирішення питання підвищення пенсійного віку, "адже не можна, маючи таку слабку економіку, що маємо ми, забезпечувати той рівень соціальної підтримки, що фактично не існує в жодній країні".


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!