Кінах хоче створити ще один орган з питань ЖКГ

Вівторок, 3 квітня 2007, 12:23

Міністр економіки Анатолій Кінах вважає за необхідне створення спеціального позавідомчого органу влади, контролюючого зростання комунальних тарифів, зокрема, обґрунтованість їх підвищення.

Про це він заявив в інтерв’ю Першому Національному телеканалу.

За словами Кінаха, таким чином, держава зможе "попередити спробу перекласти на плечі громадян проблеми структур, які отримають в довгострокову оренду комунальні підприємства".

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак застеріг від поспішного знищення системи ЖЕКів.

Реклама:

"Поламати щось – багато розуму не треба. У нас ЖЕКи працюють погано. Але це не означає, що завтра вранці узяли і всіх розігнали. Якщо ми створимо об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ми їм залишимо комунальні фінанси і завтра з’являться підприємства, які захочуть освоїти ці гроші", - підкреслив Рибак.

З свого боку, керівник громадської організації "Харків’янин" Владислав Протас відзначив, що в Україні вже є прецеденти практично повного розвалу жеківської структури. Зокрема, в Харкові рішенням міської влади функції ЖЕків передані профільним комунальним підприємствам, а квартплату концентрує новостворене підприємство "Житлокомсервіс". "Відповідно, в Харкові житлово-комунальні контори залишилися без грошей і більшості своїх функцій", - сказав він.

Крім того, ініціатива Харківської міської ради з приводу передачі 5 комунальних об’єктів в концесію, на думку Протаса, може спровокувати чергове зростання тарифів. "У Харкові і так комунальні послуги подорожчали майже в три рази. Як тільки в цю сферу проникнуть приватники – вони знову піднімуть тарифи, оскільки захочуть протягом декількох місяців відбити свої витрати", - вважає керівник громадської організації "Харків’янин".

Про неприпустимість передачі в концесію комунальних підприємств в умовах, коли в країні немає центрального регулятора тарифів – заявив і голова парламентського підкомітету з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. "Необхідно, щоб спочатку Верховна Рада прийняла відповідний закон про особливості цього процесу", - підкреслив він.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!