Розпуск парламенту не відіб’ється на ринку нерухомості

Вівторок, 3 квітня 2007, 16:00

Ріелтори вважають, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради президентом Віктором Ющенком не відіб’ється на розвитку ринку нерухомості.

"Я думаю, ніяк не вплине. Ринок стояти не буде, зараз він і так знаходиться в замороженому стані. Десь після травня ринок пожвавиться після святкування останніх весняних свят, але ненадовго, тому що потім починається сезон відпусток. Тому ситуація істотно не зміниться незалежно від того, будуть вибори чи ні", - сказав генеральний директор ріелторської компанії "Траєкторія" Сергій Клименко.

При цьому він зазначив, що сформована політична ситуація істотно не віліб’ється на ринку житла, оскільки за період останніх виборів Президента й парламенту ринок навчився функціонувати незалежно від політики й у даний момент на ньому спостерігається деяке затишшя.

Реклама:

"На ринку квартир це не відіб’ється жодним чином, тому що в країні немає напруження, яке було в період революції, плюс за всі періоди проведення президентської кампанії, парламентської кампанії ринок навчився жити окремо", - сказав Клименко.

На його думку, істотних змін і коливань цін не відбудеться і на ринку землі, оскільки зараз повинен бути освоєний торішній ріст цін.

"Ті землі, які піднялися в ціні і були куплені, повинні бути якось освоєні, тоді тільки може відбутися новий виток росту цін на ділянки", - сказав Клименко.

Він додав, що дана ситуація може мати позитивні наслідки для забудовників під час отримання дозвільної документації.

"На інвесторів, які будуть будувати, це ніяк не вплине, навпаки може допомогти. Тому що перед виборами усі будуть поводитися максимально толерантно і правильно, тому що будь-яка скандальна ситуація буде перетворена в політичну і буде використана як негатив до нинішньої влади", - сказав Клименко.

На думку виконавчого директора групи компаній Планета Оболонь Олексія Котенка, нестабільність у політиці несуттєво впливає на розвиток ринку нерухомості.

"У нас досить регулярно відбуваються політичні кризи в країні, і досвід минулих ситуацій показує, що вони не суттєво впливають на ситуацію на ринку нерухомості", - сказав Котенко.

За його словами, змінити ситуацію може тільки непередбачений варіант розвитку подій, що може змусити учасників ринку зайняти позицію очікування.

Котенко підкреслив, що зараз основним завданням є якнайшвидше вирішення сформованої політичної ситуації, щоб вона не стала дестабілізуючої для ринку.

У свою чергу президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторов) України Олександр Бондаренко вважає, що політична нестабільність не сприяє нормальному розвитку ринку нерухомості.

"Нічого гарного від ситуації, яка склалася, я не чекаю, у тому плані, що будь-яка політична нестабільність не сприяє нормальному цивілізованому розвитку ринку. Тому різні коливання на ринку, якісь неадекватні ситуації - усе це можливо", - відзначив Бондаренко.

На його думку, зараз багато потенційних покупців можуть зайняти або позицію очікування до стабілізації політичної ситуації, або навпаки постараються скоріше вкласти гроші в нерухомість.

Водночас він зазначив, що ринок досить інертний і не здатний миттєво реагувати на політичні процеси.

"Ринок нерухомості досить інертний і він не миттєво реагує. Останні парламентські вибори істотно на нього не вплинули. Але одна справа планові вибори, а інша справа от ця ситуація, яка у мене особисто як у громадянина, викликає досить непевні очікування і мені дуже не хотілося б, щоб відбулися якісь зіткнення", - сказав Бондаренко.

Бондаренко підкреслив, що політичний фактор мало здатний вплинути на український ринок нерухомості ще й через нерозвинений фондовий ринок.

"Ринок України чим відрізняється від російського або балтійського? Тим, що там досить з’явитися найменшим політичним безладдям і ринок миттєво просідає. Але в цих країнах він більш тісно пов’язаний з фондовим ринком, а в нас його як такого немає і тому навіть, якщо політична нестабільність ринок всерівно продовжує розвиватися", - сказав Бондаренко.

Як повідомлялося, 2 квітня Ющенко розпустив Раду і призначив позачергові її вибори на 27 травня.

Рада вирішила продовжити роботу, незважаючи на указ президента про її розпуск, а Кабмін визнав цей указ прийнятим з порушеннями Конституції.

Корреспондент.нет з посиланням на "Украиїнські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!