В Асоціації банків підкреслюють, що українським банкам ніщо не загрожує

Вівторок, 3 квітня 2007, 18:56

Помітних валютних коливань в Україні через політичну дестабілізацію не буде, – впевнений президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Про це повідомила прес-служба Асоціації українських банків.

За його словами, для цього немає економічних підстав. Економіка в Україні зростає. До того ж, вона індиферентна щодо політики. Їх зв'язок слабкий і має інерційний характер.

На думку президента АУБ, є декілька інших чинників, які стабілізуюче діють на економіку і фінансову систему країни і які значно перевершують негативи від політичних збурень:
- Уряд працює, і президент теж. Вони економічно і політично незацікавлені в дестабілізації економіки.
- Голові НБУ за цих умов вже не загрожує незаконне усунення. Тож професійний досвід п. Стельмаха В.С. і надалі слугуватиме стабільності.
- Банкіри за 17 років пережили вже не одну політичну кризу. Є досвід. Є розуміння, як треба діяти в таких ситуаціях. В такі періоди у банкірів посилюється почуття корпоративної єдності, усвідомлюються системні інтереси.
- Виваженість населення, його здоровий глузд і консерватизм разом з професіоналізмом банкірів не допустили фінансової і економічної кризи в дуже складному 2004 році. Тоді вони без сумніву показали себе кращими громадянами, ніж політики. Сьогоднішнє ж протистояння в окремих моментах виглядає бутафорним і оперетковим. А громадяни стали ще мудрішими і прекрасно розуміють, що паніка в умовах економічного зростання – то від лукавого.

Реклама:

Якісь мінімальні коливання на валютному ринку можуть мати місце, але їх буде знівельовано за рахунок валютних резервів НБУ, які сягають на сьогодні більше як 23 мільярди доларів. Тож навіть у випадку виникнення психологічної нестабільності окремих громадян, Національний банк України утримає курсову стабільність.

Банківська система на чолі з НБУ в цій ситуації демонструє звичну стабільність, принципово дистанціюється від політики. Ми концентруємо свою увагу на обслуговуванні наших клієнтів. Це наша функція. Серед банків в цій ситуації вважається дурним тоном заробляння на дестабілізації курсу гривні. І НБУ, і АУБ поділяють цю позицію.

Finance.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!