ЄБРР: політична криза в Україні заважає економічним реформам

П'ятниця, 27 квітня 2007, 11:16

Просування економічних реформ в Україні затягується через конституційну кризу, що триває, вважає глава представництва Європейського банку реконструкції та розвитку Камен Захарієв.

"Бізнес навчився жити в умовах загострення політичної ситуації, тому навряд чи нинішня ситуація істотно знизить бізнес-оптимізм. Однак треба пам'ятати, що задачами уряду повинно бути просування реформ, а тут в Україні спостерігається застій", - сказав Захарієв на прес-конференції в Києві в четвер.

Він нагадав, що коли в 2003 році почав працювати в Києві, звучали заяви уряду щодо вступу до Світової організації торгівлі до кінця року та до ЄС через 10 років, однак через три з лишком роки ситуація залишилася на тому ж рівні.

"Тобто три роки втратили", - констатував Захарієв.

Реклама:

На його думку, нинішня політична криза - це лише загострення конституційної кризи, що уже давно існує в Україні. У той же час, голова представництва французького банку BNP Paribas в Україні Домінік Меню сказав журналістам, що "не бачить ніякої політичної кризи".

"А бачу переговори", - додав він. Меню привів приклади недавніх загострень політичної ситуації в Румунії, Угорщині, Польщі, висловивши думку, що така ситуація в цілому характерна для країн Центральної та Східної Європи.

"Україну потрібно порівнювати з Італією", - запропонував представник BNP Paribas, пояснивши, що часті зміни урядів не заважають економіці цієї країни швидко зростати, а політичне загострення в столиці мало впливає на ситуацію в найбільших регіональних центрах.

Глава спостережної ради ЗАТ "Слобожанська будівельна кераміка" (СБК, 12% акцій належить ЄБРР, лідер на ринку лицьової цегли) Ігор Даличук на прес-конференції зазначив, що якщо в період загострення політичної ситуації в ході президентських виборів 2004 року будівельний ринок завмер, і продажі продукції різко упали, то сьогодні компанія не фіксує ніяких ознак падіння продажів.

"Сьогодні в нас запаси продукції - усього на 7-8 днів, це безпрецедентно низький рівень", - зазначив він.

ЄБРР станом на 1 січня 2007 року підписав в Україні 133 проекти на загальну суму понад EUR2,87 млрд.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!